Saturday 17 October 2015

Επιτέλους! άρχισε και η τελική επανεκκίνηση της Οικονομίας





Μας το είπε ο κος Υπουργός πως "άρχισε η επανεκκίνηση", ήδη από το 2014:
Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης: «έχουμε πλέον φτάσει κοντά στο σημείο εξόδου από την ύφεση, μετά από αλλεπάλληλα τρίμηνα επιδείνωσης κατά το 2012 και τις αρχές του 2013». [1].

Να όμως που η πραγματικότητα επιμένει να συγκεντρώνεται όλη σ' αυτή την γραφική παράσταση;




Και μετά μας το ξαναείπε πάλι ο κος Υπουργός, φέτος:

"Ανάπτυξη για δεύτερο συνεχές τρίμηνο κατέγραψε η κυπριακή οικονομία, μετά την ύφεση που κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου και της Eurostat, η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατά 0,5% και σε ετήσια βάση, 0,9%.
Χωρίς τις εποχικές διακυμάνσεις η οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 1,2%.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας είναι μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη."
Κύπρος: Ανάπτυξη για δεύτερο συνεχές τρίμηνο καταγράφει η οικονομία

Ενώ η πραγματικότητα διαφαίνεται πεντακάθαρα εδώ. Είναι ο παγκόσμιος άτλας των τιμών που χρεώνονται για τις ασφάλειες των δανείων: όσο πιο επικίνδυνο είναι ένα δάνειο για τον δανειστή, τόσο πιο μεγάλα ασφάλιστρα πρέπει να πληρώσει. Για τους διεθνείς οργανισμούς που ασφαλίζουν τα δάνεια, η Κύπρος είναι η έκτη πιο επικίνδυνη χώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ !
{ανοίξτε με ένα κλίκ να δείτε τις λεπτομέρειες.}

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbGdQKQEkYYME6JM4wV0GaZhbZsf9G1Jc5cgiqW5Pblg5ms0ZQdphT5meFeUU0GH-_hbPNAXorLN5amBwbA-yEzNk-PjmKmPL4dV_JrqwjmOOKMnReTRpYPmv9gYH9qLWpvwZTa2ce28Xs/s1600/world.debt.atlas.default.risk.costs.bank.of.america.bloomberg.png

Και ο ίδιος ο Πρόεδρος μας ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ πως ο ίδιος και η Κυβέρνηση του έχουν ήδη εξαγγείλει την "επανεκκίνηση της Οικονομίας", αλλά κάπως... "δεν". Να πως το προσεγγίζει ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή:
"ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μια από τις βασικές σας εξαγγελίες ήταν η επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πώς επιτυγχάνεται;

Πρόεδρος: Βεβαίως είχα εξαγγείλει την επανεκκίνηση της οικονομίας, με προαπαιτούμενο πάντοτε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας πρώτον του κράτους και δεύτερον του τραπεζικού συστήματος. Είναι καλά γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες ανέλαβα την Προεδρία του κράτους. Ένα κράτος, το οποίο ευρίσκετο στα πρόθυρα άτακτης χρεοκοπίας. Να ενθαρρύνεις επενδύσεις δεν αρκούν κίνητρα, όπως έπραξε η Κυβέρνηση τον Απρίλη του 2013, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Για να επενδύσουν κάποιοι χρειάζονται την εμπιστοσύνη που δημιουργεί το κράτος, που έχει αξιοπιστία, αλλά που ταυτόχρονα έχει ένα τραπεζικό σύστημα με εξίσου αποκαταστημένη την αξιοπιστία.

Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μπορώ να πω με ικανοποίηση ότι τόσο η αξιοπιστία του κράτους – που αποδεικνύεται μέσα από τις θετικές εκθέσεις των δανειστών μας σε τέσσερις διαδοχικές αξιολογήσεις, η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και η έξοδός μας σε 1,5 χρόνο μετά την κρίση στις αγορές με απόλυτη επιτυχία - έχει αποκατασταθεί. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτυχία στα τεστ αντοχής έχουν αποκαταστήσει και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Επομένως, η αναμενόμενη επανεκκίνηση τοποθετείται ακριβώς μετά από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των σημαντικότερων παραγόντων που μπορεί να ενθαρρύνουν επενδυτές, είτε Κυπρίους είτε ξένους ιδιαίτερα, στο να προχωρήσουν σε επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, βεβαίως, στην ανάπτυξη. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι ευρισκόμαστε σε ένα στάδιο που η επανεκκίνηση της οικονομίας θα αποτελεί γεγονός για τη χρονιά που διανύουμε."
Πρόεδρος: Το 2015 η επανεκκίνηση της οικονομίας

Αν παρατηρήσετε με προσοχή, θα δείτε πως ο Πρόεδρος μας με μια μαγική ανακατωσούρα αναβαπτίζει την "επανεκκίνηση της οικονομίας" που είχε εξαγγείλει, και μας λέει πως αυτή τώρα είναι μια νέα οντότητα που θα ονομάζεται "αναμενόμενη επανεκκίνηση".


Ο Τουρισμός

Αυτή η μεγάλη εξαρτησιογόνος πληγή της οικονομίας μας που είναι και ταυτόχρονα η "κότα που γεννά τα χρυσά αυγά", αποτελεί τον κεντρικό άξονα και θεμέλιο της εξαρτώμενης μας οικονομίας. Εμείς - και όλοι όσοι κατέχουν έστω και δύο γραμμάρια δυνατότητας για οικονομική σκέψη - λέμε για δεκαετίες ότι όπως ένας άνθρωπος ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί υγιής αν είναι εξαρτώμενος από την ηρωίνη, το ίδιο και μια οικονομία ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί υγιής αν είναι εξαρτώμενη από τον τουρισμό.

Η άρχουσα τάξη όμως - το δικέφαλο Τέρας που ονομάζεται Κεφαλαιϊκό Κράτος και Κρατικοδίαιτο Κεφάλαιο - έχει επενδύσει τα πάντα στον τουρισμό, και άφησε την χώρα να ΜΗΝ παράγει πλέον τοπικά ούτε τις τροφές, ούτε τα ρούχα, φάρμακα, οικοδομικά υλικά, απλά εργαλεία, απλά καύσιμα κλπ. που χρειάζεται ό λαός μας για να επιβιώσει. Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τα πάντα από το εξωτερικό (και ιδίως σε μια περίοδο που δεν έχουμε λεφτά), ενώ οι φωστήρες κερδοσκόποι έχουν επενδύσει τα πάντα σε μια βιομηχανία τόσο ανασφαλή που με τον πρώτο πυροβολισμό καταρρέει.

Και όλα στηρίχτηκαν στο "θεώρημα" (ένα έκτρωμα συλλογισμού που χρησιμοποίησε η αντιδραστική αντεπανάσταση για να φέρει τον Ρ. Ρήγκαν στην Προεδρία των ΗΠΑ) που λέει πως όσο πιο μεγάλα είναι τα κέρδη των μεγαλοαστών, τόσο πιο πολλά εισοδήματα θα "κατρακυλούν ως ποταμάκια" και στον λαό (είναι η λεγόμενη "trickle down theory" που ούτε καν οι οικονομολόγοι που είναι υπέρμαχοι του καπιταλισμού δεν την δέχονται!) 

Αλλά ακόμα και μες το κοτέτσι με τα χρυσά αυτά τσακώνονται για τι ακριβώς συμβαίνει. Διότι νιώθουν την πίεση από τον λαό. Όλοι ξέρουμε πως λεφτά έρχονται από τον τουρισμό, αλλά δεν "κατρακυλούν ως ποταμάκια" προς τον λαό; Τι συμβαίνει ακριβώς;
"Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015
Η Κυβέρνηση βλέπει καθήλωση και ο ΚΟΤ ρεκόρ
Διαφορετικές αναγνώσεις της τουριστικής πορείας

Λευκωσία: Η συζήτηση στη Βουλή για την υπό προώθηση εθνική στρατηγική του τουρισμού, ανάμεσα σε άλλα, ανέδειξε και τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΚΟΤ αναφορικά με την αξιολογική αποτίμηση των επιδόσεων του τουρισμού.
Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αποφαινόταν ότι ο τουρισμός παραμένει καθηλωμένος για χρόνια και οι γειτονικοί μας προορισμοί σημειώνουν θεαματική πρόοδο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου αντέτεινε ότι ειδικά η φετινή είναι μια εξαιρετική χρονιά, όπου σπάζουμε τα ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο."
Διαφορετικές αναγνώσεις της τουριστικής πορείας

Η θεωρία τους δηλαδή, για το ότι ο τουρισμός είναι το καλύτερο πράγμα για την Κύπρο, έχει αποδειχτεί να είναι εντελώς ψευδής και να αποτελεί απλώς ένα προπέτασμα με το οποίο οι άρχοντες μας συνεχίζουν να πλουτίζουν αλλά τα εισοδήματα δεν φαίνεται να "κατρακυλούν ως ποταμάκια" παρά μόνο προς τα πορτοφόλια τους.

Αληθεύει το ότι ο τουρισμός πάει καλά ενώ ο λαός φτωχαίνει; Πεντακάθαρα!
"Τον καλύτερο Σεπτέμβριο στα χρονικά της ως προς τις αφίξεις τουριστών διένυσε φέτος η Κύπρος. Η αύξηση ανήλθε στο 14%, με το θετικό σερί να επεκτείνεται για τρίτο μήνα, καθώς τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος σημείωσαν ρεκόρ.
[.../...]
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ετήσια βάση για τους πρώτους εννέα μήνες η αύξηση στις αφίξεις φθάνει στο 7,4%..."
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Χρυσοφόρος ο Σεπτέμβρης

Καλά, η επανεκκίνηση της οικονομίας που υποτίθεται άρχισε, και η επιβεβαιωμένη αύξηση του τουρισμού, γιατί δεν μας βοηθούν; Πως γίνεται να βάζεις καύσιμα σε μια μηχανή και αυτή να μην κινείται; Μήπως είναι ελαττωματική;
"Ένας στους τέσσερεις Κύπριους κινδυνεύει να γίνει φτωχός…
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, στην Κύπρο το 27,4% ή 230 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν το 2014 στον κίνδυνο της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και είναι αυξημένοι κατά 50 χιλιάδες σε σχέση με το 2008. Το ποσοστό των ατόμων που βιώνουν σοβαρή υλική στέρηση στη χώρα μας από 9,1% που ήταν το 2008, το 2014 έφτασε το 15,3% ή 130 χιλιάδες περίπου και είναι το 6ο μεγαλύτερο σε όλη την Ε.Ε, ο μέσος όρος της οποίας είναι πολύ πιο κάτω, στο 8,9%..."
Ένας στους τέσσερεις Κύπριους κινδυνεύει να γίνει φτωχός…

Μα είναι δυνατόν οι άρχοντες μας να είναι τόσο ψεύτες και κλέφτες, που απλώς επενδύουν σε μεγαλόσχημες δηλώσεις, σε παραποίηση αριθμών και στο να τσακώνονται για τα κερδοσκοπικά τους δόγματα ενώ αφήνουν τον λαό να υποφέρει σε μια επίπλαστη και αφύσικη φτώχεια;

Να πως το αναλύει ο Ανδρέας Θεοφάνους, που είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μπορεί και να είναι ίσως ο μόνος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στον κόσμο που δεν αποδέχεται (ή δεν καταλαβαίνει) τον Μάρξ, και είναι σίγουρα υποστηρικτής του καπιταλισμού, έχει όμως την ειλικρίνεια να λέει την αλήθεια όπως τη βιώνουμε:
"Είναι εκπληκτικό ότι από πλευράς της Κυβέρνησης καλλιεργείται η εντύπωση ότι η ύφεση έχει τερματισθεί και η χώρα έχει επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Θα έπρεπε όμως να υπάρχει επικέντρωση στην ουσία και στις οδυνηρές πραγματικότητες ιδίως όταν η πλειοψηφία των πολιτών έχει αντίθετα βιώματα από την εικόνα που παραπέμπει σε έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη. Υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται δημογραφική αιμορραγία. Μόνο το 2012 και το 2013 έφυγαν από την ελεύθερη Κύπρο 4.629 Ελληνοκύπριοι και 38.703 υπήκοοι άλλων χωρών...
[.../...]
Παρά τη μετανάστευση, η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα ψηλά επίπεδα (ενώ οι αριθμοί που ανακοινώνονται δεν συμπεριλαμβάνουν όλους τους μακροχρόνια ανέργους). Επιπρόσθετα οι σαρωτικές δημογραφικές αλλοιώσεις παραπέμπουν σε αυξήσεις της φορολογίας ή/και μείωση των συντάξεων ή/και αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στην πορεία του χρόνου. Παράλληλα, το ποσοστό νέων Κυπρίων που σπουδάζει στο εξωτερικό και δεν επιστρέφει αυξάνεται ανησυχητικά ενώ η πλειοψηφία των πολιτών βιώνει μεγαλύτερη ανησυχία, αβεβαιότητα και άγχος. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι διάφορες εκθέσεις αναφέρονται σε αύξηση των ψυχικών νοσημάτων. Ήδη την τελευταία περίοδο καταγράφονται περιστατικά που συγκλονίζουν."
Μύθοι και πραγματικότητες


Οι αριθμοί

Υπάρχει μια πραγματικότητα: εκείνη την οποία βιώνουμε. Είναι η πραγματικότητα της Οικονομίας μας - της ζωής μας δηλαδή! - που βρίσκεται σε ερείπια και θρύψαλα. Υπάρχει όμως και μια εικονική πραγματικότητα που φαντάζει μες την προπαγάνδα των εξουσιαστών. Βασίζεται σε κόλπα με τους αριθμούς, σε παραπλανήσεις, σε παραποιήσεις και εύηχα συνθήματα με τα οποία μας βομβαρδίζουν καθημερινά οι κρατούντες για να μην εξεγερθούμε. Είναι δίκαιο όμως να ευημερούν οι αριθμοί και να υποφέρουν οι άνθρωποι;
"Θεωρούμε ότι η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο. Η οικονομία δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να είναι ένα σύνολο λογιστικών πράξεων, που οδηγούν τους λαούς και εργαζόμενούς τους σταθερά σε αργό θάνατο. Καμία απολύτως λογική δεν υπάρχει στο να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι."
- Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ΕυρωΒουλευτής ΑΚΕΛ
Ναι, Βερόνικα, υπάρχει ακόμα (κάπου) η Σοσιαλιστική παράταξη μες το ΑΚΕΛ

Τι πρέπει να γίνει για την Οικονομία;

Τα προβλήματα της Οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Άμυνα, με το Ενεργειακό και με το πολιτικό μας σχήμα, εντός και εκτός της χώρας. Άρα, εκεί βρίσκονται και οι λύσεις στα προβλήματα και στα ερωτήματα μας.

Οι λύσεις απαντήσεις είναι όλες εντοιχισμένες σε μία και μόνη προσέγγιση: μόνο τα μέτρα που
► αυξάνουν τα εισοδήματα του λαού,
εκείνα που
► ελαττώνουν ή μηδενίζουν τα χρέη του κόσμου,
και που
► επενδύουν στην τοπική παραγωγή και στην οικονομική αυτάρκεια του τόπου,
μπορούν να μας γλυτώσουν. Όλα τα άλλα "μέτρα" απλώς μετατρέπουν την κρίση σε πανηγύρι υπερεκμετάλλευσης που αυξάνει τα κέρδη των αρχόντων εις βάρος του λαού.

Όσοι ενδιαφέρεστε για πρακτικά πολιτικά και οικονομικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης, σας προσκαλούμε να μελετήσετε τα προηγούμενα μας κείμενα για το θέμα που βρίσκονται πιο κάτω:
όσον περνά ο καιρός τόσον ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ γίνονται!

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σχετικά Αναγνώσματα:

Η Αντίσταση στο Μνημόνιο ~ Έξω η Τρόϊκα !
Τα κύρια σημεία:
ο- Λύσεις υπάρχουν: εφικτές, εφαρμόσιμες και βασισμένες στις ανάγκες του λαού
ο- Γιατί Αντίσταση; Η σχέση του Μνημονίου με την ρατσιστική Διζωνική
ο- Αντίσταση... με ποιές μεθόδους;
ο- Η πηγή των προβλημάτων: ποιά, ακριβώς, είναι η φύση της κρίσης;
Όχι στο Μνημονιακό Κανιβαλισμό

Και Πάλιν η Τρισκατάρατη Οικονομία

Χίλια ΝΑΙ στη Φορολόγηση του Πλούτου

Απεγκλωβισμός της Οικονομίας

Ο Δούρειος Ίππος της Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών

Τι Έπρεπε να είχαν Κάμει

Η Δημοσιονομική Εξυγίανση Ξεκινά από την Κεφαλή

Τρεις Προτάσεις για την Οικονομία

ΟΧΙ στο καζίνο ! Τρεις Προεδρικοί Υποψήφιοι με Παραισθήσεις

Λιλλήκας και το Φυσικό Αέριο στο Χρηματιστήριο: Παγίδα

Κερδοσκοπία, και όχι Οικονομική Σκέψη

Με Αφορμή την "Λαϊκή" Τράπεζα

Επενδύσεις, Ήθος και Αληθινές Ανάγκες


Πηγές και Σημειώσεις:

[1].
Χάρης Γεωργιάδης: "Η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015"


Η γραφική παράσταση για την ανεργία είναι από αυτή τη σελίδα:
Urgent proposals on unemployment by AKEL
Press Conference of Andros Kyprianou, General Secretary of the C.C. of AKEL

Η γελοιογραφία είναι δημιουργική απόδοση στα ελληνικά του πρωτότυπου που δημοσιεύτηκε εδώ:

Η εικόνα με τον σπασμένο κίονα είναι από το άρθρο:
Greek Moves Test ECB Resolve on Europe


* * *

Legal Issues ~  Copyleft / Copyright notice:

* We sometimes use copyrighted materials in the course of our discussions and exchanges. These materials are distributed in accordance with Title 17 U.S.C. Section 107 without profit, to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research, educational, and religious purposes.

* The Copyrights of any materials produced and published here by our members or visitors, either individually or collectively, belong to the authors. Any profit- oriented use of those materials without the express permission of the author, is illegal. We encourage the free distribution of these materials, especially in the context of the activities and communications of the global liberation movement.

* Both of the above statements are covered and protected by the Constitutions of all the countries in which we have active members; by International laws and treaties signed by their Governments; by current legislation governing Copyrights; and by the legal precedents created by past Court decisions, including our own successful lawsuits and Court actions against attempts to violate these rights which we defended from illegal actions of certain Corporate and State agencies.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 












No comments:

Post a Comment