Saturday 26 September 2009

Ο πιό θεμελιώδης Ρατσισμός

Πολύ χρήσιμα και ορθά πολλά απ' όσα λέει η ΚΙΣΑ στην ανακοίνωση της με τίτλο
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/09/blog-post_26.html

Συμπληρώνουν το έργο της το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι αξιέπαινο.

Αλλά έχει και η ηγεσία της οργάνωσης ΚΙΣΑ ευθύνες γιά την διφορούμενη της στάση προς κάποιες πτυχές του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και γιά τα δικαιώματα των μεταναστών. Πράματα που φανήκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων μας κινητοποιήσεων το 2006 όταν έγιναν συνάξεις κυρίως Κούρδων αιτητών ασύλου και υποστηρικτών στην Πλατεία Ελευθερίας, καταλήψεις, διαπραγματεύσεις με τα κόμματα και τις Αρχές, κλπ.

Οι εμπειρίες των αγωνιστών σ' εκείνη την περίοδο ήταν πως η συνεργασία με την ηγεσία της ΚΙΣΑ ήταν δύσκολη. Χρειαζόταν σημαντική βελτίωση σε θέματα διαφάνειας και ενημέρωσης, απαραίτητα στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας. Και ακόμα πιό σημαντικά, κάποιο ενδιαφέρον γιά την αυτοκαλλιέργεια και αποβολή του ατομικισμού και αυταρχισμού που είναι εμπόδια σε κάθε συλλογική δραστηριότητα.

Πιό πρόσφατα, σε συγκεκριμένα περιστατικά η ηγεσία παρουσίασε κάποια γεγονότα με πλήρη διαστρέβλωση , βλάπτοντας ΚΑΙ τους μετανάστες ΚΑΙ την αξιοπιστία του κινήματος μας, και όλων μας που είμαστε ενταγμένοι στον αντιραστιστικό αγώνα. Να ένα καλό παράδειγμα:

"Κι ας με πουν ρατσίστρια"
Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/08/blog-post_28.html

Και μιά δεύτερη κριτική εκείνης της παραποίησης και λανθασμένης ανάλυσης της ΚΙΣΑ από μιά τελείως διαφορετική οπτική γωνία:

"Ρατσισμός ή νεοφιλελευθερισμός;"
http://antiphonist.blogspot.com/2009/08/blog-post_31.html


Το πιό σημαντικό από τα προβλήματα

Όπως και σε κάθε οργάνωση, η ηγεσία της ΚΙΣΑ έχει όλες δικές της τις ευθύνες γιά τον πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα με τον οποίο κινείται, και γιά τις πολιτικές και ιδεολογικές της συμμαχίες.

Ακούσατε ποτέ την ΚΙΣΑ να παραπονιέται γιά την μεγαλύτερη και πιό καταστροφική μορφή ρατσισμού που υπάρχει στην Κύπρο - η οποία μάλιστα εφευρέθηκε εδώ στη χώρα μας - και που εφαρμόζεται συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του '60 ανελλειπώς από από την τοπική άρχουσα τάξη και τα κόμματα της και όλους τους μηχανισμούς εξουσίας; Αναφέρομαι στον ανθελληνισμό, στο μίσος ενάντια στον ελληνισμό που ασκείται από την ανερχόμενη κάστα "εθνικά Κυπραίων" σωβινιστών, οι οποίοι οργανωμένα και με κάθε τρόπο κινούνται να ξεριζώσουν κάθε τι το ελληνικό από την Κύπρο.

Δικαίως παραπονιέται η ΚΙΣΑ ότι λόγω ρατσισμού, κάθε σκούρος ή μελαψός μετανάστης ζωγραφίζεται από το κατεστημένο ως πιθανός εγκληματίας. Ακούσατε όμως να παραπονιέται η ΚΙΣΑ όταν οι πολιτικοί και τα μέσα της άρχουσας τάξης ζωγραφίζουν ως "εθνικιστή" ή "φασίστα" όποιον μιλά γιά απελευθέρωση της Κύπρου;

Ακούσατε να παραπονιέται η ΚΙΣΑ γιά το κλίμα εχθρότητος που καλλιεργείται με συνειδητό μίσος και με προσωπικές προσβολές, με απειλές, χολή και όξος που βάλλονται ενάντια σε όποιον εκφρστεί θετικά γιά την ελευθερία, γιά την επιβίωση, καν, του ελληνισμού στη χώρα μας; Και δεν μένουν μόνο στα λόγια. Ο ανθελληνικός ρατσισμός και η διαρκής επένδυση στη δημιουργία τέτοιου κλίματος από τα όργανα της άρχουσας τάξης και τα κόμματα της ήταν ο ιδεολογικός διάδρομος που οδήγησε στο φόνο του ήρωα Θεόφιλου Γεωργιάδη. Και σε μιά μουδιασμένη κοινωνία - όχι από τον τρόμο του φόνου, μα μουδιασμένη από τον τρόμο να ζωγραφιστεί ο καθείς ως "εθνκιστής" αν μιλήσει γιά την Ελευθερία.

Κύριοι ένοχοι και φορείς είναι γνωστοί: οι Κυπριο-εθνικιστικές ρατσιστικές ανθελληνικές πτέρυγες που δρούν μέσα στο Ακελ και Δηκο. Με τις οποίες η ηγεσία του ΚΙΣΑ έχει κάποια προϊστορία.

Μαζί τους και η περιρρέουσα σαθρότητα διαφόρων δήθεν "ανεξάρτητων αριστερών" ρατσιστών ανθέλληνων - ατόμων και ομάδων που ενώ ποιούνται τους αντιρατσιστές και τους δήθεν "antifa" (συν ένα συνοθήλευμα ψευτοεπαναστατών "αναρχικών", ψευδο-σοσιαλιστών, ψευδο-αναρχοκομμουνιστών, ψευδο-ανατρεπτικών, ψευδο-εναλλακτικών), επιμένουν να μας επιβάλουν με κάθε τρόπο μιά ρατσιστική διζωνική λύση. Αυτοί - μιά περιρρέουσα Αννανοκουστωδία - είναι και ο κύριος ρούς μες τον οποίον κινείται πολιτικά η ηγεσία του ΚΙΣΑ, και οι κύριοι υποστηρικτές-προωθητές του συχνά αξιόλογου έργου της. Δεν είναι σύμπτωση το ότι κάποιοι κύκλοι ένθερμων υποστηρικτών του ρατσιστικού σχέδιου Αννάν είναι και οι κύριοι υποστηρικτές του ΚΙΣΑ. Έχουν κατά πάσαν πιθανότητα την ίδια ιδεολογία: επιζητούν την καταπολέμηση πάσας μορφής ρατσισμού εκτός από τον Κυπριο-εθνικιστικό ανθελληνικό σωβινισμό.

Μπορεί και όχι. Ζητούμε από την ηγεσία της ΚΙΣΑ να ξεκαθαρίσει, ή να βελτιώσει, την πολιτιστική πολιτική της. Να ξεκαθαρίσει που στέκει πάνω στο θέμα του ανθελληνισμού - είναι άλλωστε μιά μορφή ρατσισμού που οδήγησε σε τουλάχιστον ένα σχεδόν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα μας, και απειλεί να μας οδηγήσει και σε δεύτερο, αν οι φορείς του καταφέρουν να προωθήσουν πιό μπροστά τη ρατσιστική διζωνική.

Συμμαχίες με ρατσιστές δεν βοηθούν το κίνημα ενάντια στον ρατσισμό. Που στέκει η ΚΙΣΑ στο θέμα του ανθελληνισμού;

Πέτρος Ευδόκας
petros@cyprus-org.net

No comments:

Post a Comment