Sunday 21 August 2022

🔵 Άμυνα, Παραισθήσεις, Απάτες, Ατοπήματα και ο "Σιδηρούς Θόλος"🔵 Μόλις μεταδόθηκε η είδηση ότι η Κύπρος αγοράζει το το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome από το Ισραήλ, άρχισαν να "σπουρτούν" παραληρήματα όλων των αποχρώσεων από κάθε πλευρά της κοινωνίας μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι όμως ρεαλιστική αυτή η κίνηση; Αυξάνει, πράγματι, τις δυνατότητες της άμυνας μας ή αποτελεί και αυτή ακόμη ένα φιάσκο, ή και εξαπάτηση του λαού μας;
🔵 Υπάρχουν βιώσιμες επιλογές που πράγματι θα ενδυναμώσουν την άμυνα μας;
🔵 Στο τέλος της σελίδας αναπαράγουμε την είδηση από την εφημερίδα Καθημερινή, που παρείχε το έναυσμα για το πρόσφατο παραλήρημα.
🔵 Ακολουθούν επιγραμματικά σχόλια, περιληπτική ανάλυση του ευρύτερου πλαισίου, και αποσπάσματα από τον δημόσιο διάλογο: παρέχουν αφετηρίες πολιτικο-στρατιωτικής σκέψης που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.


Μέρος Α.
Η Κύπρος αγοράζει από το Ισραήλ το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome

Το τέλος της αποτελεσματικότητας του "Σιδηρού Θόλου" έχει ήδη αναγνωριστεί από τους αναλυτές, και το τέλος της καταλληλότητας του ως το "απόλυτο όπλο άμυνας για το Ισραήλ" έχει ήδη προδιαγραφεί από τους ίδιους τους σιωνιστές, δικούς τους αναλυτές διεθνούς εμβέλειας.

Δεν είναι σύμπτωση το ότι ΤΩΡΑ διατίθεται αυτό το σύστημα για την Κύπρο. Το ίδιο το Ισραήλ αναγνωρίζει πως:

1. Σε πόλεμο 11 ημερών η χώρα εξάντλησε χιλιάδες πυραύλους, και χρειάστηκε να ζητήσει 1 ΔΙΣεκατομμύριο δολλάρια από τις ΗΠΑ για να επανεξοπλίσει το σύστημα [α].
2. Η αποτελεσματικότητα του οπλικού συστήματος Iron Dome έχει ήδη διεμβολιστεί από την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαντλώντας τους Ισραηλινούς πυραύλους με την μέθοδο του κορεσμού, και καθιστώντας το σύστημα ως ακόμη μια μεγάλη τρύπα σπατάλης πόρων και λεφτών που αυξάνει την οικονομική εξάρτηση του Ισραήλ από τις ΗΠΑ [α].

Τα ομολογούν οι ίδιοι:
■ Israel’s Iron Dome Won’t Last Forever
The recent war in Gaza exposes the limits of a key pillar of the country’s defense strategy.
By Seth J. Frantzman, the author of Drone Wars: Pioneers, Killing Machines, Artificial Intelligence, and the Battle for the Future.
https://foreignpolicy.com/2021/06/03/israels-iron-dome-wont-last-forever


ΤΩΡΑ το πουλούν οι σιωνιστές Ισραηλίτες... διότι  το σύστημα έχει ήδη πεπεραστεί από την Παλαιστινιακή Αντίσταση. Οι αντάρτες εκτοξεύουν εκατοντάδες πυραύλους των €30 και το Iron Dome ξοδεύει εκατομμύρια € εντός ενός λεπτού για να τους κυνηγήσει.

♦ Σε δέκα λεπτά τέτοιας αντιπαράθεσης η Κύπρος θα έχει ξοδέψει όλους τους πυραύλους της κυνηγώντας,.. αβλαβή ιπτάμενα σκουπίδια. Η δε κατοχική Τουρκία κατέχει την δυνατότητα να πράξει το ίδιο ακόμη πιο αποτελεσματικά εκτοξεύοντας φτηνά ιπτάμενα ρομπότ (drones) που θα πυροδοτήσουν το Iron Dome ώστε να αυτο-εξαντληθεί.

♦ ΤΩΡΑ το πουλούν οι σιωνιστές Ισραηλίτες... διότι ηύραν ΒΛΑΚΕΣ αγοραστές, Ττοππουζοκυπραίους αππωμένους αρχοντοχωριάτες που η αντίληψη τους περί πολέμου έχει αντικατασταθεί από την μοδάτη αγορά εμπορευμάτων.


♦ Χρειαζόμαστε ενίσχυση της Άμυνας που να είναι κατάλληλη για τις συνθήκες μας, ορθή και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. Επίσης, καμία ενίσχυση της Άμυνας δεν πρόκειται να έχει το ποθητό αποτέλεσμα (επιβίωση του λαού μας και Απελευθέρωση) αν δεν υλοποιηθεί μες τα εξής πλαίσια:

1. ΠΛΗΡΗ διαδικτύωση, εναρμόνιση, αλληλοεπικάλυψη και αλληλοενσωμάτωση της Παραγωγής με την Άμυνα.

2. Κοινοκτημοσύνη των Μέσων Παραγωγής, Φυσικών και Κοινωνικών Πόρων. Κοινωνικοποίηση του Κρατικού, Εκκλησιαστικού και Ιδιωτικού Κεφαλαίου.

3. Οικονομική Αυτάρκεια του τόπου, που θα είναι και η βάση γιά διπλωματική, στρατιωτική και εμπορική απεξάρτηση της Κύπρου από ξένα Εταιρειακά και Κρατικά συμφέροντα.

4. Αναδιοργάνωση της Άμυνας ώστε να τεθεί πάνω στις βάσεις Παλλαϊκής Άμυνας και ενός Λαϊκού Στρατού αποτελούμενου απο τους ένοπλους πολίτες συλλογικά, γυναίκες και άνδρες μαζί, αυτο-οργανωμένους σε ένοπλες μονάδες στους χώρους εργασίας, τις γειτονιές και κοινότητες.

ο- Οι μεθόδοι, επιχειρήσεις, στρατιωτική τακτική και προσανατολισμός ενός τέτοιου Λαϊκού Στρατού θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα ώστε να εναρμονιστούν με τη λογική και τις δυνατότητες της στρατηγικής του Λαϊκού παρατεταμένου πολέμου που να συνδυάζει συμβατικές δυνάμεις με αυτόνομες ανορθόδοξες δυνάμεις, όλες ικανές για συμβατικές αλλά και ασύμμετρες επιχειρήσεις.

ο- Βασικά του στοιχεία: εθελοντισμός• συνύφανση της λαϊκής έννοιας του δικαίου και της απελευθέρωσης• προστασία των κοινοτήτων• αυτοδιοίκηση των μονάδων με άμεση δημοκρατία• επιχειρησιακά σχέδια γιά ευέλικτες αυτόνομες μονάδες μικρού μεγέθους• αξιοποίηση απλής και χαμηλής τεχνολογίας (πολεμικές εφαρμογές υλικών και εργαλείων της καθημερινής ζωής, αυτοσχέδια όπλα, κλπ), με οδηγό τα στοιχεία και την τακτική του Ανορθόδοξου πολέμου.

ο- Απεξάρτηση από τα ακριβά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας που είναι άχρηστα γιά τη χώρα μας (δεν λειτουργούν στην απουσία ηλεκτρισμού, ή καυσίμων, ή σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου {"παράσιτα", παρεμβολές, υποκλοπές, ηλεκτρονικές διεισδύσεις και άλλα}). Απεξάρτηση από τις παγίδες του "επαγγελματικού" στρατού μισθοφόρων, και από την στρατηγική του πολέμου "σταθερών θέσεων".

5. Μεταφορικό: Απεξάρτηση της κοινωνίας μας από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και αυτοκινήτων. Επαναπροσανατολισμό στα μέσα μαζικών μεταφορών και συγκοινωνίας όπως λεωφορεία, τραίνα, και μετρό. Βασικό σχεδιασμό των πόλεων και κοινοτήτων με κριτήριο την αποπύκνωση των αυτοκινήτων, έμφαση σε μελετημένη τοποθέτηση χώρων στάθμευσης σε κομβικά σημεία, περπάτημα και ποδήλατο, προσβάσεις και υπηρεσίες γιά ανάπηρους, ηλικιωμένους και παιδιά.

6. Βιομηχανία: αναδιοργάνωση των πάντων με κριτήριο την Οικονομική Αυτάρκεια. Η Κύπρος κατέχει την τεχνική δυνατότητα και το παραγωγικό δυναμικό, τούς πόρους και τη γνώση γιά να παράγει τις δικές της Τροφές, Καύσιμα, Ρουχισμό, Οικοδομικά Υλικά, Πρώτες Ύλες γιά διάφορες μεσαίες και ελαφριές βιομηχανίες, Βοτανικά, Ομοιοπαθητικά και Χημικά Φάρμακα, κλπ. Διεύρυνση της Βιομηχανίας σε εφικτές και προσιτές εφαρμογές όπως:

ο- Την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων του Ιατρικού τομέα σε ξένους επισκέπτες.

ο- Περιφερειακές υπηρεσίες Επικοινωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή γενικά.

ο- Χειμερινό τουρισμό γιά επισκέπτες από κρύες ή βόρειες περιοχές και ολόχρονο Οικολογικό τουρισμό. Έμφαση σε επισκέπτες με πολιτιστικά-αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, ή/και επισκέπτες γιά συνεδριακές υπηρεσίες γιά Εταιρείες, Κράτη, Οργανισμούς.

ο- Διεύρυνση της Παιδείας ως κοινωνική Βιομηχανία (δηλαδή ως επένδυση πόρων στις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις που είναι ο ίδιος ο λαός), αλλά και ως προέκταση της εξωτερικής και εσωτερικής μας πολιτικής με πχ. προσφορά εξειδικευμένων σπουδών σε ξένους και ντόπιους στην Τουρκική, Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, κοκ.

ο- Διεύρυνση των δυνατοτήτων της χώρας να λειτουργεί ως κέντρο διαπραγματεύσεων, επαφών και συνομιλιών γιά εμπορικούς και διπλωματικούς σκοπούς.

ο- Διεύρυνση των δυνατοτήτων της χώρας να λειτουργεί ως περιφερειακό κέντρο διοίκησης, αφετηρία και σταθμός γιά την οργάνωση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων (Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή) - εδώ εννοούμε πραγματικά ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και όχι επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που απλώς βαφτίζονται ως τέτοιες.

6. Παδεία: επροσανατολισμό της προς πανανθρώπινες ελληνικές αρχές και αξίες, τις αρχέγονες και σύγχρονες πηγές γνώσης και ατομικής καλλιέργειας που προσφέρει ο πολιτισμός μας, και στην εξουδετέρωση του εθνικισμού που δηλητηριάζει τις ανθρώπινες σχέσεις με επανόρθωση του υγιούς πατριωτικού διεθνισμού. Επένδυση στη διάσωση και προστασία των πολιτιστικών καταβολών όλων των ανθρώπων που ζούν στη χώρα μας.

7. Ενεργειακό: απεξάρτηση της Κύπρου από τις Εταιρείες πετρελαίων. Έμφαση στην τοπική παραγωγή Ενέργειας και Καυσίμων με βάση τους εξής άξονες:

ο- Εξικονόμηση ενέργειας: ελάττωση και μηδενισμό σπατάλης.

ο- Πολλαπλασιασμό των μηχανών τύπου ντήζελ και τροφοδότηση τους με ανάλογα καύσιμα έλαια τοπικής παραγωγής όπως εκείνα από ανακυκλωμένα μαγειρικά και φυτικά έλαια.

ο- Ελάττωση των εισαγωγών βενζίνης. Εμπλουτισμό της βενζίνης αρχικά με Μεθανόλη (αλκοόλ) ντόπιας παραγωγής από γεωργικά προϊόντα (το μείγμα ονομάζεται Βενζινόλη) μέχρι και 9%. Σε δεύτερο στάδιο προσαρμογή των μηχανών ώστε να αξιοποιούν Βενζινόλη του 15%.

ο- Εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού και λειτουργεία μηχανών από Αιολικές, Ηλιακές και Ποσειδώνειες τοπικές εφαρμογές μικρής κλίμακος παντού.

ο- Αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς ανάλογα με τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής και τις ανάγκες χρήσης.

ο- Τοπικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί ανάλογα με τους διαθέσιμους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους (Ηλιακή, Αιολική, Ποσειδώνια, ή από μηχανές ντήζελ με ντόπια καύσιμα, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στα φράγματα και εποχιακοί στους χειμάρρους, κλπ). [1].


Μέρος Β.

1. Ερώτηση από τον κο Γ.Φ.
"Κυριε Πετρο επειδει εσεις ειστε ειδικοι και εμεις δεν καταλαβαινουμε και πολυ (εγω οπως ξερεις ειμαι απο χωριο) πες μας εσυ τι θα επρεπαι να παρουμε για να σφραγισουμε τους ουρανους;;"

Απάντηση:
Κύριε Γιώργο ΟΛΟΙ οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν άποψη για την Άμυνα, αφορά όλους μας. Δεν είναι μόνο οι ειδικοί που δικαιούνται να μιλούν!

Όσον αφορά το τι πρέπει να προμηθευτούμε... η αλήθεια είναι πως οι παράγοντες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της Άμυνας (που τους ανέφερα πιο πάνω, όπως αναβάθμιση στη Βιομηχανία, Παραγωγή, Ένεργειακό, Αυτάρκεια, Παλλαϊκή Άμυνα, Λαϊκός Πόλεμος, συμβατικές και ασύμμετρες προσεγγίσεις, κοκ.) θα μας ενδυναμώσουν έτσι ώστε Ό,ΤΙ και να προμηθευτούμε θα αξιοποιείται ορθά. Ενώ τώρα, λόγω απουσίας εκείνων των καθοριστικών παραγόντων, η αγορά απλώς αποτελεί σπατάλη λεφτών σ' ένα σύστημα που θα είναι άχρηστο, αλλά που αυξάνει την δημοφιλότητα των ίδιων εκείνων πολιτικών που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την Άμυνα! [2].

2.
Σχόλιο από τον Μ.Σ.

"Petros Evdokas ειδικός... πυραυλολόγος;" [3].

Η ειρωνία στο σχόλιο είναι εμφανής. Η απάντηση όμως άπτεται του ερωτήματος "με ποιά προσόντα, Πέτρο Ευδόκα απαιτείς να έχεις άποψη για την Άμυνα;"

Η αλήθεια είναι πως δεν επικαλούμαι ούτε προσόντα, ούτε αξιώματα, ούτε και προβάλλομαι ως "ειδικός". Άλλωστε είδαμε πόσο έχουν σκατώσει οι "ειδικοί" και οι "ιθύνοντες" την Άμυνα μας επί πενήντα χρόνια τώρα: ενώ έχουμε συνεχιζόμενη κατοχή, οι καριερίστες μας επιδεικνύουν μόνο αναλγησία και καιροσκοπισμό. Ευτυχώς που δεν συγκαταλέγομαι ανάμεσα τους.

Αλλά η ερώτηση "γιατί μιλάς;" (εννοώντας "σκάσε") στην αρρωστημένη και κατεχόμενη Κύπρο του σήμερα κατέχει αληθινό εκτόπισμα. Ικανό να φιμώσει οποιονδήποτε. Οπότε καταθέτω μέρος της προσωπικής μου ιστορίας που ίσως εξηγεί κάποια στοιχεία της πορείας που με οδήγησε στα συμπεράσματα και τοποθετήσεις που παρέθεσα πιο πάνω.

♦ Αν και ως έφηβος στις αρχές της δεκαετίας του '70 ήμουν αρχικά ειρηνιστής, αναγκάστηκα να ασχοληθώ με τα στρατιωτικά θέματα λόγω της ενεργού συμμετοχής μου στην αντίσταση ενάντια στις δύο δικτατορίες που είχαμε τότε (χούντα στην Αθήνα, και αντίστοιχη στη Λευκωσία) [4].
Στη συνέχεια η ενασχόλιση μου επιτάθηκε λόγω του ότι μόλις και επέζησα την εμφύλια σύγκρουση, το πραξικόπημα, και την εισβολή του 74 (ήμουν στην Κυρήνεια, σε απόσταση βολής από το σημείο απόβασης). Το 75 κατατάγηκα εθελοντής στον στρατό και μετά συνέχισα στη Σχολή Πυροβολικού [5].

Για λόγους που αφορούν την άκρατη ανωμαλία και τις εσωτερικές συγκρούσεις που υπήρχαν μες την ΕθνοΦρουρά εκείνη την περίοδο της "Μεταπολίτευσης", για περίπου ένα χρόνο (76 με 77) είχα στην ευθύνη μου και υπό τη διοίκηση μου ολόκληρο το ένα τρίτο της Αντιεαροπορικής δύναμης της Κύπρου (που τότε ήταν λιγοστή, πρωτόγονη, ακόμη πιο μικροσκοπική και πανάθλια από σήμερα).

♦ Δεν σταμάτησα την εμβάθυνση και ενασχόληση με το θέμα από τότε, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα. Σύντομα μετά την απόλυση μου εντάχθηκα ενεργά στο διεθνές ανατρεπτικό αναρχοκομμουνιστικό κίνημα όπου συνέχισα να συμμετέχω ως άτομο με γνώσεις στα στρατιωτικά θέματα, αλλά και ως εκπαιδευόμενος. Μελέτησα επί χρόνια τους μεγάλους θεωρητικούς που είχαν έμπρακτη συμμετοχή στον Επαναστατικό Πόλεμο. Το απαύγασμα που ανατέλλει από όλες αυτές τις εμπειρίες και βιώματα συνοψίζεται στις τοποθετήσεις που παρέθεσα πιο πάνω σαν αφορισμούς: αποτελούν προσαρμογή και ειδική εφαρμογή αυτής της γνώσης στις συγκεκριμένες πολιτικο-οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές συνθήκες της Κύπρου. Η κάθε "ρήση" πιο πάνω απαιτεί ολόκληρα κεφάλαιαο και τόμους για να αναπτυχθεί: αλλά η έμπρακτη εφαρμογή - και σύντομα! - είναι πάντα προτιμότερη από την θεωρία.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Σημειώσεις, Παραπομπές, Αναγνώσματα

[α].
■ Israel’s Iron Dome Won’t Last Forever
The recent war in Gaza exposes the limits of a key pillar of the country’s defense strategy.
Αρχειοθετήθηκε εδώ:
https://archive.ph/KRRhm
και εδώ:
https://web.archive.org/web/20210603085435/https://foreignpolicy.com/2021/06/03/israels-iron-dome-wont-last-forever

[1].
Διασκευασμένο από εδώ:
🌹 Η Κύπρος αγοράζει από το Ισραήλ το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome
https://www.facebook.com/Petros.Evdokas.page/posts/pfbid02ujrH8pMLMxKrq65dPydAsGzVpoC8Qn7KdFYNstAWzUB21984Xo7TbBchnGeAggwl

και εδώ:
Ουδείς Υποψήφιος Είπε...
Προεδρικές Εκλογές 2008
~ Δημοσίευση από την ομάδα Ενδο~Μήδεια /Cyprus Indymedia
http://www.cyprusindymedia.org/Oudeis-Ypo4hfios-Ekloges2008.html

[2].
Διασκευασμένο από:
https://www.facebook.com/groups/717525351617442/permalink/5412345498802047

[3].
Διασκευασμένο από:
https://www.facebook.com/andreas.themistocleous.796/posts/pfbid02sYRCmDMDiNNRrewcWyyc1BXVVeji2ACzrhxSKjpEV5V7RfRorChM4kXWiufS2PJ1l?comment_id=5650152948348971&reply_comment_id=799935758042960

[4].
Μέρος αυτής της ιστορίας παρατίθεται στο βιβλίο μου που θα εκδοθεί σύντομα. Έχει τίτλο και υπότιτλους:

🩸 Κινήσεις μέσα στις σκιές:
Πολυτεχνείο  ~  Κύπρος  ~  ΕΟΚΑ β
■ Μυστικά που δεν χρειάζεται πλέον να παν μαζί μου στον τάφο
■ Το μετέωρο βήμα μες τα σκοτεινά και τη θολούρα.

Το βιβλίο έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα - κάτι που στις δημοσιεύσεις βιβλίων μάλλον κατατάσσεται στην κατηγορία Προσωπικές Μαρτυρίες / Ιστορία / Πολιτική - και συμπεριλαμβάνει τις προσωπικές μου επαφές και εμπειρίες με άτομα που είχαν κεντρικό ρόλο στην ελλαδική και κυπριακή Αντίσταση ταυτόχρονα ενάντια στη χούντα και στην δικτατορία Μακαρίου (δηλαδή τις τρεις κύριες παρατάξεις που αποτελούσαν στην Κύπρο η Δημοκρατική Αντιπολίτευση, η Ενωτική Παράταξη, και η ΕΟΚΑβ). Καλύπτει τα χρόνια της ενεργής μου συμμετοχής σε αυτές τις παρατάξεις κυρίως τα χρόνια 1972 ως 74, αλλά όχι αποκλειστικά: περιέχει προβολές, προεκτάσεις και παραπομπές σε περιστατικά πιο πίσω στον χρόνο αλλά και στο εγγύς και μακρινό μέλλον εκείνης της εποχής όπως την εισβολή του 74, εμπειρίες μου στον στρατό (75 ως 77/78), και στα μετέπειτα μου χρόνια συμμετοχής στο διεθνές ανατρεπτικό αναρχοκομμουνιστικό κίνημα κυρίως στις ΗΠΑ.

[5].
Κάποιες λεπτομέρειες εδώ:
🟪 Μια μικρή διόρθωση της μικρής μας ιστορίας...
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/09/blog-post_6.html

■ Λαϊκός Στρατός
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%9B%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82

■ ΕθνοΦρουρά
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%A6%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC

■ Άμυνα
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search?q=%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1&max-results=20&by-date=true

■ Πόλεμος
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search?q=%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82 

 

* * *

■ Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά τις ισραηλινής ασπίδας
Πρόκειται για το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που αντιμετωπίζει και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Του Απόστολου Τομαρά,  tomarasa@kathimerini.com.cy
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 - 22:59
https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/epesan-oi-ypografes-gia-tin-agora-tis-israilinis-aspidas

Η Εθνική Φρουρά το ήθελε διακαώς να το εντάξει στο οπλοστάσιό της και το Υπουργείο Άμυνας ικανοποίησε τα θέλω των επιτελών της Εθνικής Φρουράς. Όπως είχε γράψει αρχές του καλοκαιριού η «Κ», το Υπουργείο Άμυνας υλοποίησε της απόφαση της κυβέρνησης για αγορά του ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η απόφαση υλοποιήθηκε και ήδη έπεσαν η υπογραφές με την ισραηλινή πλευρά. Το συγκεκριμένο σύστημα με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή την περίοδο στην προστασία από αέρος επιθέσεις. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχει περάσει όλες τις δύσκολες εξετάσεις στο Ισραήλ λαμβάνοντας άριστα σχόλια για το ποσοστό αποτελεσματικότητάς στην αντιμετώπιση επιθέσεων από την Χαμάς.

Το συγκεκριμένο σύστημα είχε δει από κοντά ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο. Το σύστημα θεωρείται ιδανικό για τις ανάγκες της κυπριακής αεράμυνας καθώς και την απειλή από τα τουρκικά UAV.
Το σύστημα

Το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό στρατό από τον Μάρτιο του 2009 χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες δοκιμές και τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το 2011. Αποτελείται από τρία μέρη: Το ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης, το σύστημα διαχείρισης μάχης και ελέγχου και μια συστοιχία πυραύλων. Η εμβέλεια των πυραύλων του συστήματος είναι στα 70 χιλιόμετρα καλύπτοντας πλήρως στην περίπτωση της Κύπρου, μια ενδεχόμενη εχθρική ενέργεια από τα κατεχόμενα, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει και εισαγόμενη απειλή από αέρος. 

* * *No comments:

Post a Comment