Sunday 6 October 2019

Αλληλεγγύη στην Σβετλάνα Ζάιτσεβα!




Συγχαίρω και ευχαριστώ τους φίλους Γιώργο Κουντούρη και Αλεξέϊ Βόλομποεφ που ανέδειξαν το ψεσινό ρατσιστικό περιστατικό στη Λάρνακα όπου η κυπρία πολίτης Σβετλάνα Ζάιτσεβα στοχεύτηκε με απίστευτους χαρακτηρισμούς, απειλές, φτύσιμο, σπρωξίματα και φραστική βία για την Ρωσσική της καταγωγή και για την γυναικεία της φύση από κάποιες "κυρίες" των σαλονιών με αγωγή χειρότερη από αυτήν του δρόμου.

Ακολουθεί η δήλωση και μαρτυρία της κας Ζάιτσεβα, και πιο κάτω η καταγραφή, ανάλυση και κατηγοριοποίηση του "μεγαλείου" των εκφράσεων μίσους, σε δήλωση από την φίλη Υβόννη Γεωργιάδου.

Το συμβάν άρχισε να λαμβάνει εκτάσεις καθώς όλο και περισσότερα άτομα διαμαρτύρονται για την άνεση με την οποία οι "κυρίες" αυτές ξεστόμισαν τον ρατσιστικό και φαλλοκρατικό τους οχετό. Πολλά άτομα έχουν εξοργιστεί βλέποντας τες να ρίχνουν πέτρες και σφαίρες μίσους με τόση αλαζονεία.

Αναγράφηκε ως είδηση στην (κατά τα άλλα γνωστή για τον αντιρωσσικό της ρατσισμό) εφημερίδα Πολίτης, καθώς αρχίζει τώρα να ξεσπά και σε άλλα ΜΜΕ.

Η δήλωση της κας Ζάιτσεβα:
"Σήμερα παρακολούθησα πως ένα αυτοκίνητο στη Λάρνακα προσπαθούσε να σταθμεύσει με την όπισθεν. Κτύπησε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και η οδηγός προσπάθησε να φύγει. Έτρεξα πίσω από το αυτοκίνητο και άρχισα να κουνώ τα χέρια μου για να σταματήσει. 3 Κύπριες βγήκαν έξω, άρχισαν να με βρίζουν, 3 φορές με έσπρωξαν, 1 φορά μου έφτυσαν στο πρόσωπό. Προσπάθησαν να με διώξουν ώστε να μην προλάβει να έρθει η αστυνομία. Ταυτόχρονα, εκστόμιζαν τέτοιες βρισιές, που δεν είχα ξανακούσει στην Κύπρο εδώ και 20 χρόνια που ζω εδώ. Παρόλες τις απειλές από τους 3 κοπέλες, τις σπρωξιές και το φτύσιμο, δεν τους άφησα να εξαφανιστούν από τη σκηνή της παράβασης. Ήρθε κάποιος άντρας ο οποίος φρουρούσε το χώρο και τον ενημέρωσα για τα πάντα και δεν τις άφησε να φύγουν μέχρι να έρθει η αστυνομία."
■ Το βίντεο από το περιστατικό:
https://youtu.be/fl7jx8CAhk0

Η Υβόννη Γεωργιάδου, μιλώντας για το περιστατικό, αναφέρθηκε στο ότι οι μορφές μίσους στην κοινωνία μας έχουν εξελιχθεί και σήμερα παρουσιάζουν καταπληκτική διαστροφή. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:
«Λοιπόν έχουμε και λέμε, τα highlights των βρισιών και βγάλτε συμπεράσματα. Όταν αναφέρομαι σε σεξισμό, δεν το εννοώ έτσι επιφανειακά… ούτε με τη φεμινιστική του έννοια - τουναντίον. Πρόκειται για μια διαδικασία αντίστροφης αντίδρασης, δηλαδή αυτό που κάποτε πολεμούσαν οι γυναίκες, το κάνουν τώρα. Ακριβώς επειδή χάθηκαν οι ισορροπίες. Είναι πολύ πιο βαθύ το θέμα και χρίζει τεράστιας ανάλυσης την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ. Δυστυχώς έπρεπε να τις γράψω τις ύβρεις, απολογούμαι προκαταβολικά:

Βουλγάρα – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
Στη χώρα σου έπιανες το cow βυζί κι έπινες γάλα – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
Άσιχτιρ – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Πήγαινε στη χώρα σου ρα σκατοπ*****α – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ, ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
f*** you – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Σκατένη κωλορουμάνα – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
Κατσέλλα έπινες γάλα – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
Κωλοτιτσίρα – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Έλα να μου κάνεις τα παράθυρα – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ, ΤΑΞΙΚΟ
Θέλεις που τούτον; – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Βιλ**μούτσουνη – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Come to my home to clean the windows, the floor – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ, ΤΑΞΙΚΟ
Πήγαινε να φάεις βιλ** - ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Ήρθες καμπαρέ, πήγαινε να χορέψεις – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
(Μετά έρχονται οι άλλοι και έγιναν κάπως πιο πολιτισμένες, σε κάποια φάση λέει όμως): πως ξέρει δεν θα πιάσει τα νούμερα του αυτοκινήτου μου να κάμει κάτι. εν ρουμάνες, βουλγάρες... – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
Βρωμεί θέμα – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ, ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Εν γαμ**ι που θέλει – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Τώρα να ρτει ο άντρας μου να σε γαμ*** – ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Θέλει να τη δέρεις να πιάσει ριάλλια αφού εν στερημένη – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ, ΤΑΞΙΚΟ
Βρωμεί σκατά – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ, ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ
Γιατί έφυγες από τη χώρα σου; Επειδή έτρωγες σκατά; – ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
Το μωρό(νομίζω το κοριτσάκι): ούτε η ρουμάνα ούτε βουλγάρα να μεν λέει αγάπη μου – ρατσιστικό
Το αυτοκίνητο των 30.000 (και πίου) – ΤΑΞΙΚΟ

Το αγοράκι την ρωτά αν της ανήκει το αυτοκίνητο και προς το τέλος την φτύνει. Ο άντρας που τους μιλά δεν κατάλαβα από που είναι αλλά νομίζουν ότι είναι κι αυτός Ρουμάνος.»
Η καταγραφή φανερώνει πιο καθαρά το ότι ο ρατσισμός και η φαλλοκρατία / σεξισμός / ανδρικός σωβινισμός είναι αναπόσπαστα μέρη μιας ταξικής αντίληψης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς "υπεροχής" επί των "κατώτερων" ανθρώπων.

Ο Γιώργος Κουντούρης, Πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης Εγώ ο Πολίτης (ΕΟΠ), δήλωσε τα εξής:
«Λυπάμαι...
Απέτυχε η Παιδεία μας,
Απέτυχε ο Πολιτισμός μας.

Κυρία Ζάιτσεβα,
Σας συγχαίρω που είχατε το σθένος να σταθείτε μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία ντροπιάζει την κοινωνία μας και να υπερασπιστείτε το σωστό και το δίκαιο.
Από την άλλη απολογούμαι (και νομίζω εκφράζω όλους τους Κύπριους) για αυτή την αισχρή και αναιδέστατη συμπεριφορά την οποία βιώσατε. Αν όλοι σας μιμηθούν, τέτοιοι πολίτες με τέτοια συμπεριφορά θα περιθωριοποιηθούν και δεν θα ντροπιάζουν τη χώρα μας.

Απολογούμαι για τη συμπεριφορά τους. Δεν είναι αυτή η Κύπρος.

Κοινοποιώ το υλικό το οποίο η κυρία Ζάιτσεβα ανέβασε στο youtube. Σοκαριστικό και ακατάλληλο για ανηλίκους. Όπως κι εγώ, όμως, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτά που καταγράφηκαν είναι πραγματικά αν δεν τα δει.»

Ευχόμαστε πως η κα Ζάιτσεβα θα διεκδικήσει τα δίκαια της σε δικαστήριο, και πως το - κατά τα άλλα παραμορφωμένο και ανισόρροπο λόγω διαφθοράς - σύστημα Δικαιοσύνης ίσως δείξει κατανόηση.

Μόλις ενημερωθήκαμε ότι η Αστυνομία θα διευρευνήσει την υπόθεση, μα είναι γνωστό το ότι οι αυταρχικές αυτές νοοτροπίες υπάρχουν και μέσα στην ίδια την Αστυνομία. Ελπίζουμε πως η αίσθηση και αντίληψη δικαίου θα υπερισχύσει.

Δεδομένου ότι ο Τύπος και ΜΜΕ σύντομα θά'βρουν άλλο θέμα και θέαμα εντυπωσιασμού κυνηγώντας την διαφήμιση και τα "κλικ", δημοσιοποιούμε και ΕΚΤΟΣ των μέσων κοινωνικής δικτύρωσης, εδώ, ώστε ο καθείς να έχει πρόσβαση στο υλικό ακόμα και αύριο, που δεν θα είναι πλέον "της μόδας".

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~



No comments:

Post a Comment