Thursday 3 March 2016

Νόμιμη πλέον η Κλωστική Κάνναβις!




ο- Επικυρώθηκε η νομιμότητα ενώπιον του Δικαστηρίου
ο- "Άτυπη νομιμοποίηση", επιβεβαιώνει ο δικηγόρος


Σήμερα είχαμε μερικές πολύ σημαντικές εξελίξεις στο Δικαστήριο, και ΝΙΚΕΣ !

Μετά από αγώνες διάρκειας είκοσι χρόνων, τελικά καταφέραμε να επικυρωθεί ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η Κλωστική Κάνναβις επιστρέφει ΝΟΜΙΜΑ ξανά στην γεωργική και βιομηχανική παραγωγή της Κύπρου, όπου η Κάνναβις ήταν φυσικό μέρος της οργανωμένης ζωής του τόπου μας για χιλιάδες χρόνια.

Είχαμε θεωρήσει ότι η παρούσα δίκη  - που μες τους κόλπους του Κινήματος Νομιμοποίησης είχε γίνει γνωστή ως "η Δίκη της Κλωστικής" - λόγω της νέας σύνταξης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων υπέρ και κατά της Κλωστικής, θα ήταν και η τελευταία προσπάθεια των αρχών να συνεχίσει να διεξάγει την άνομη και αντισυνταγματική καταδίωξη των καλλιεργητών και παραγωγών της Κλωστικής Κάνναβης. Και όντως, απεδείχθει αυτό ακριβώς: η κατηγορούσα αρχή, μετά από οδηγίες του Γραφείου Γενικού Εισαγγελέως έδειξε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι οι αρχές δεν μπορούν, και δεν προτίθενται πλέον να καταδιώκουν την Κλωστική Κάνναβη.

Η δίκη, που έχει αριθμό υπόθεσης 1554 /2015 ενώπιον του Κακουργοδικείου Λάρνακας, προέκυψε από παράνομη επιδρομή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) εναντίον δύο γεωργών στο Αυγόρου που είχαν μόλις εδραιώσει μια νέα φυτεία Κλωστικής Κάνναβης. Οι γεωργοί, Φώτης Α. και Παναγιώτης Δ. είχαν μάλιστα ενημερώσει το Υπουργείο Γεωργίας, τον κρατικό Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Επιδοτήσεων (ΚΟΑΠ), καθώς και την ΥΚΑΝ για τις προθέσεις τους για αυτή την καλλιέργεια ήδη από πολλούς μήνες πιο πριν. Παρ' όλα αυτά, στοχεύτηκαν με παράνομη επιδρομή, με καταστροφή της φυτείας τους, παράνομη κατάσχεση των φυτών, και παράνομη φυλάκιση διάρκειας δύο εβδομάδων!

Αμέσως μετά την σύλληψη τους, συνελήφθη και η Μαρία Α. - η εθελοντής που λειτουργεί την ιστοσελίδα με τίτλο "Ιατρική Κάνναβη" - με την κατηγορία της προμήθειας των σπόρων για τη φυτεία. Σημειώστε ότι οι σπόροι ήταν όχι μόνο νόμιμοι, αλλά και πιστοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η ΥΚΑΝ - και μαζί τους τα καθεστωτικά Μέσα - επιδόθηκαν σε όργιο προπαγάνδας για "ναρκοβαρώνους", και πανηγυρίζοντας ότι τάχα πέτυχαν την "μεγαλύτερη τους επιτυχία" στον "πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά". Ήταν όντως η μεγαλύτερη τους επιχείρηση, όχι μόνο γιατί τα φυτά αριθμούσαν τα 1690, αλλά και διότι χρειάστηκε να εισάγουν Αστυνομικούς από άλλες περιοχές για να συγκροτήσουν τη δύναμη που επέδραμε στη φυτεία των δύο γεωργών. Γύρισαν και βίντεο το οποίο έδειχναν στην τηλεόραση και στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας! Προέβαλαν όλα αυτά τα θεατρικά ψέμματα και προπαγάνδα για τις "επιτυχίες" τους ενώ η ηγεσία της ΥΚΑΝ ήδη γνώριζε πεντακάθαρα ότι η φυτεία ήταν για Κλωστική Κάνναβη.

Μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα της δίκης είναι τα εξής:

ο- Όλες οι κατηγορίες που αφορούν την Κλωστική Κάνναβη απεσύρθηκαν! Οι τρεις κατηγορούμενοι, Φώτης, Παναγιώτης και Μαρία, δεν αντιμετωπίζουν ΚΑΜΜΙΑ κατηγορία πλέον που να αφορά είτε αποδεδειγμένα Κλωστική Κάνναβη είτε τους σπόρους της.

ο- Στα πλαίσια της υπεράσπισης, η πλευρά μας είχε καταθέσει στο δικαστήριο αίτηση για Προδικαστική Απόφαση Νομικών Ερωτημάτων επί της ερμηνείας των Συνθηκών όσον αφορά το Κοινοτικό Δίκαιο, έτσι ώστε το Δικαστήριο να αποφανθεί (είτε απευθείας, είτε με παραπομπή στο Ανώτατο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) το αν ο Κυπριακός νόμος που απαγορεύει όλες τις μορφές της Κάνναβης αδιάκριτα είναι έννομος ή όχι με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή η αίτηση παραμένει ακόμα αναπάντητη. Εκείνο που διακυβεύεται είναι το ότι αν θα αναγνωριστεί επιτέλους από το Δικαστήριο το πραγματικό γεγονός της ανομίας του περί Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977, ο οποίος δεν έχει εναρμονιστεί μέχρι σήμερα με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Το Σύνταγμα απαγορεύει την σύλληψη, προσαγωγή και εκδίκαση ατόμων που γίνεται με βάση άκυρους ή ανύπαρκτους νόμους!

Υπογραμμίζουμε τα εξής:

► Το ότι κερδίσαμε απόσυρση των συγκεκριμένων κατηγοριών και για τους τρείς κατηγορούμενους είναι μια τεράστια νίκη για το μέλλον της Κλωστικής στην Κύπρο - θαυμάσιο και τιμητικό επιστέγασμα πολλών αγώνων και πολλών ρίσκων και πρωτοβουλιών που επωμίστηκαν διάφορα άτομα μες το Κίνημα για πολλά χρόνια!

► Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές έχουν πλέον κατανοήσει και καταγράψει ότι ΔΕΝ μπορούν να συλλαμβάνουν και να κατηγορούν ή να δικάζουν άτομα για οτιδήποτε που αφορά την Κλωστική Κάνναβη (καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία, εμπορία, κοκ.) διότι, δεδομένης της ανομίας της δίωξης, μόλις φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μια τέτοια δίκη η υπόθεση της Δημοκρατίας θα καταρρεύσει και θα υποχρεωθεί να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις.

► Ανοίγει ο δρόμος για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ των κατηγορούμενων, κυρίως για παράνομη καταστροφή και κατάσχεση περιουσίας, παράνομη φυλάκιση, διαπόμπευση και αμαύρωση του καλού των ονόματος, και άλλες σχετικές ηθικές και υλικές ζημιές.

► Παραμένει ανοικτός ο δρόμος (η πιθανότητα) να κτυπηθεί η νομιμότητα της προσαγωγής με την επερώτηση που υποβάλαμε, και μέσω αυτού να ακυρωθεί ο νόμος με τον οποίο διώκεται η Κάνναβις (όλων των ειδών).

Οι δύο δικηγόροι που μας αντιπροσώπευσαν στη δίκη είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου (για τους καλλιεργητές Φώτη και Παναγιώτη), και ο Δημήτρης Καλλένος (για την Μαρία Α.)

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου είναι ο πρώτος νομικός που ανέδειξε με επιστημονικούς όρους και με έρευνα την ανομία και αντισυνταγματικότητα της δίωξης που γίνεται στην Κύπρο με βάση τον περί Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977, διότι αυτός ο νόμος ΔΕΝ έχει εναρμονιστεί μέχρι σήμερα με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και άρα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή που παρανομεί για περίπου δέκα χρόνια τώρα - και όχι οι διωκόμενοι και κατηγορούμενοι με βάση τον άκυρο αυτό νόμο. Ο Βασίλης έχει παρουσιάσει τα ευρήματα του στο κοινό σε διαλέξεις, καθώς και σε άρθρα στον Τύπο:
Έκνομη η δίωξη των χρηστών
Μιλά στον "Π" ο νομικός συνεργάτης των "Φίλων της Κάνναβης" Βασίλης Κωνσταντίνου και υποστηρίζει ότι η δίωξη των χρηστών της κάνναβης σατίβα κατέστη αντισυνταγματική από το 2006:

Η υπεράσπιση της πλευράς μας στη Δίκη της Κλωστικής συγκροτήθηκε στη βάση των πιο πάνω ερευνών και νομικών γνωματεύσεων του Βασίλη Κωνσταντίνου. Επιπλέον, η παρούσα δίκη είναι η δεύτερη δίκη στην οποία οι άνομες αρχές αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν τους πόρους του Κρατικού Χημείου για να γίνουν ποσοτικές (ποσοστιαίες) αναλύσεις των κατασχεθέντων φυτών Κάνναβης, ενώ μέχρι τώρα στα δικαστήρια η "απόδειξη" ότι μια άλφα ποσότητα φυτού είναι τάχα παράνομη περνούσε με μια επιφανειακή "ππάσα-ππάσα" (επιπόλαια) ποιοτική ταυτοποίηση της παρουσίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC) μες το φυτό (και όχι της ποσότητας της). Ήταν ο Βασίλης που με τους ορθούς νομικούς χειρισμούς εξανάγκασε τις αρχές να προσφεύγουν τώρα σε ποσοτικούς ελέγχους - αυτό αφ' ενός καθιστά το κόστος των προσαγωγών σε δίκη πολύ πιο μεγάλο (πρέπει να δυσκολεύουμε τους καταπιεστές με κάθε τρόπο!), αλλά επιπλέον παραπέμπει επιτέλους και τις δικαστικές αρχές στο να βασίζονται σε πιο πολλή επιστημονικότητα και λιγότερο σε αυταρχικά δόγματα και ιδεοληψίες.

Στο πιο κάτω άρθρο αναλύουμε τη σημασία που έχει για το Κίνημα το νομικό κενό που αναγνώρισε ο Βασίλης στην υπάρχουσα (άκυρη) νομοθεσία με βάση την οποία σήμερα - και για τα τελευταία δέκα χρόνια - διώκονται οι άνθρωποι για την Κάνναβη:

"Η αγωνία τους είναι να κλείσει το "νομικό κενό" που δημιουργήθηκε με την αλαζονεία των εξουσιαστών που για δέκα χρόνια τώρα αρνούνται να αλλάξουν τον νόμο, και που είχε ως αποτέλεσμα να δικάζονται και καταδικάζονται άνθρωποι με βάση ένα νόμο που ΔΕΝ έχει νομική ισχύ.
...ο νόμος που συνειδητά ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να διορθώσουν όταν η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ είναι άκυρος. Όλες οι συλλήψεις και δίκες με βάση αυτόν τον νόμο είναι άκυρες":
Γραφειοκρατική Υστερία για την Κάνναβη ~ Νέες μορφές Κρατικής Τρομοκρατίας


Ο δικηγόρος Δημήτρης Καλλένος - συνήγορος στη Δίκη της Κλωστικής - επιβεβαιώνει την νομική ερμηνεία των εξελίξεων ως " Άτυπη νομιμοποίηση" της Κλωστικής Κάνναβης. Εδώ αναπτύσσει εν συντομία τους συλλογισμούς του για τις σημερινές εξελίξεις - το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ιατρική Κάνναβη:

Άτυπη νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης

Σήμερα 2/3/2016 και ενώ είχε οριστεί για αγορεύσεις ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας - Αμμοχώστου η ποινική υπόθεση 1554/15, αναφορικά με την ύπαρξη εκ πρώτης όψεως υπόθεσης εναντίων των κατηγορουμένων συνέβη το εξής απροσδόκητο.

Με την έναρξη της διαδικασίας ανακοινώθηκε στο Δικαστήριο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διέταξε αναστολή όλων των κατηγοριών που αφορούσαν τους κατηγορούμενους σε σχέση με την καλλιέργεια των 1690 φυτών κάνναβης τα οποία εντοπίστηκαν σε επιχείρηση της ΥΚΑΝ στις 5/5/2015. Κατά συνέπεια το Κακουργιοδικείο απάλλαξε και αθώωσε τους κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Είναι η θέση του δικηγόρου υπεράσπισης της 3ης κατηγορούμενης κ. Δημήτρη Καλλένου από την δικηγορική εταιρεία Μάμας Χατζηχριστοφής & Συνεργάτες ότι η ενέργεια αυτή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές και να αποτελέσει έναυσμα για την άμεση προώθηση των διαδικασιών εναρμόνισης και νομιμοποίησης της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο, κάτι που σε κάθε περίπτωση αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Τονίζεται ότι σε προηγούμενη δικάσιμο είχε κατατεθεί ως παραδεκτό γεγονός ότι η 3η κατηγορούμενη είχε προμηθεύσει τον 1ο και 2ο κατηγορούμενο με τους σπόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια των 1690 φυτών κάνναβης καθώς και ότι 1ος και 2ος κατηγορούμενος όντως καλλιέργησαν τα φυτά αυτά, ύψους από 5 cm μέχρι 60 cm των οποίων όμως η περιεκτικότητα τους σε Τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς THC ήταν κάτω του 0,2%.

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν εξαρχής αμφισβητήσει την δυνατότητα των αστυνομικών αρχών να προωθήσουν την υπόθεση βάσει του περί Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977, ο οποίος δεν έχει εναρμονιστεί μέχρι σήμερα με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Δημήτρης Καλλένος, Δικηγόρος υπεράσπισης


Κλείνουμε πιο κάτω με ένα "oν από το παρελθόν": άρθρο μας για την Κάνναβη που δημοσιεύτηκε πριν είκοσι χρόνια στο περιοδικό Οικολογική Ενημέρωση (1996-97), το οποίο κυκλοφόρησε αυτούσιο και ως φυλλάδιο έκτοτε σε διάφορες εκτυπώσεις. Η υποβολή του τότε για δημοσίευση στην Επιτροπή Σύνταξης προκάλεσε καυγάδες ανάμεσα στους Οικολόγους που διήρκεσαν για μέρες! Ο καυγάς έφτασε και μέχρι την Αστυνομία και την εκκλησία. Η πτέρυγα Οικολόγων που εναντιώθηκε στην Κάνναβη τότε για πρώτη φορά ανοικτά, συνεχίζει την δογματική εναντίωση της μέχρι σήμερα χρησιμοποιώντας επιπρόσθετα και τα δύο-τρία γραμμάρια κρατικής εξουσίας που κατέχει. Κάπου-κάπου όμως προσπαθεί και να καπελώσει το Κίνημα Νομιμοποίησης παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως "υπέρμαχο" των θέσεων μας για να εκμαιεύσει ψήφους. Είναι η ίδια πτέρυγα που σήμερα διοικεί το μόνο κόμμα Πρασίνων στον πλανήτη που είναι ενάντια στην Κάνναβη.

Το Κίνημα Νομιμοποίησης όμως έχει τη δική του πολιτική αυτάρκεια, και αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα συγκρούσεων όπου έχουμε εμπλακεί.

Ο αγών συνεχίζεται.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Κάνναβις... το κατ' εξοχήν οικολογικό φυτό

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 comments:

  1. "Καλά ρε φίλε, αφού ο νόμος δεν άλλαξε, πως λέτε πως είναι τάχα νόμιμη τώρα η Κλωστική;"

    Αυτή είναι η ερμηνεία της έμπρακτης νομικής πραγματικότητας: "...ότι οι αρχές δεν μπορούν, και δεν προτίθενται πλέον να καταδιώκουν την Κλωστική Κάνναβη."

    ReplyDelete
  2. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους για την επιμονή και την μεθοδικότητα τους ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος σε ένα από τα πολλά θέματα που μουχλιάζουν στάσιμα χρόνια και ζαμάνια σε τουντον τόπο.

    ReplyDelete