Sunday 14 March 2010

Η Ημέρα του "Π"

Εορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες η Ημέρα του ελληνικού γράμματος και Αριθμού Π με ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το γράμμα Π, δέκατον έκτον του αλφαβήτου, συμβολίζει την μαθηματική σταθερά που ισούται με τον λόγο της Περιφέρειας ενός κύκλου προς την διάμετρον. Μέσα στα πλαίσια της Ευκλείδιας γεωμετρίας, το Π έχει την ίδια τιμή γιά όλους τους κύκλους όλων των μεγεθών.

Το Π επελέγει διότι είναι το αρχικό γράμμα των λέξεων "περιφέρεια" και "περίμετρος".

Ο Αριθμός Π είναι γνωστός και ως η Σταθερά του Αρχιμήδους. Είναι η βάση αναρίθμητων εφαρμογών σε όλους τους κλάδους της Μηχανικής, καθώς και στην Φυσική, Γεωμετρία, Τριγωνομετρία, Άλγεβρα και στην Φιλοσοφική. Η πιό απλή έκφραση του Αριθμού Π αποδίδεται ως περίπου 3.14 .

Ο Αριθμός Π θεωρείται Άρρητος αριθμός, δηλαδεί αριθμός που δεν μπορεί να αρθρωθεί. Η αριθμητική του τιμή έχει υπολογιστεί σε ακρίβεια που υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ψηφία, και έχει αναγνωριστεί επισήμως από την επιστήμη ότι περιλαμβάνει άπειρα δεκαδικά ψηφία τα οποία ουδέποτε επαναλαμβάνονται στην ίδια σειρά!

Με άλλα λόγια το Π είναι αριθμός που δεν μπορεί να εκφραστεί απλά ως ο λόγος δύο ακεραίων αριθμών.

Ο Αριθμός Π επίσης θεωρείται και Υπερβατικός αριθμός. Ο επίσημος ορισμός του υπερβατικού αριθμού είναι κάπως πολύπλοκος γιά την εδώ παρουσίαση, αλλά η ουσία του έγκειται στο ότι δεν υπάρχει καμιά αλγεβρική εξίσωση με ρητούς συντελεστές που να έχει ρίζα τον Αριθμό Π. Η έμπρακτη εφαρμογή αυτής της ιδιότητας που είναι πανεύκολα προσιτή μες την καθημερινή μας πραγματικότητα είναι το γεγονός πως χρησιμοποιώντας μόνα κανόνα και διαβήτη (τα κλασσικά εργαλεία της Γεωμετρίας) δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε Κύκλο που να έχει το ίδιο εμβαδόν με ένα Τετράγωνο. Αυτή είναι και η πηγή της έκφρασης γιά τον Τετραγωνισμό του Κύκλου.

Ο Αρχιμήδης πέτυχε τον πρώτο επιστημονικό υπολογισμό της τιμής του Π συλλαμβάνοντας τον ως όριο, διαγράφοντας κανονικά πολύγωνα που εμπερικλείουν και εμπερικλείονται από την περιφέρεια κύκλου. Χρησιμοποίησε ενενηνταεξάγωνα, που του έδωσαν ότι η τιμή του Π είναι μικρότερη από 3+10/71 και μεγαλύτερη από 3+1/7. Το υπολόγισε σε 3.14185 .

Η Ημέρα του Π εορτάζεται σε πανεπιστήμια και σχολεία στις ΗΠΑ την 14 Μαρτίου με ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων (ίδε Σημειώσεις, πιό κάτω.) Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγει διότι οι ημερομηνίες εις τις ΗΠΑ και σε μερικές άλλες χώρες αναγράφονται ως Μήνας / Ημέρα / Έτος, οπότε η 14 Μαρτίου αναγράφεται ως 3/14, μιά οπτική υπενθύμιση της πιό απλής και πιό συνηθισμένης έκφρασης της τιμής του Αριθμού Π.

Το ψήφισμα της Βουλής αρχίζει με τα εξής λόγια:
"Δεδομένου ότι το ελληνικόν γράμμα Π είναι το σύμβολον του λόγου της περιφέρειας ενός κύκλου προς την διάμετρον,
Δεδομένου ότι ο λόγος Π είναι άρρητος αριθμός που θα συνεχίσει απείρως χωρίς επαναλήψεις, και έχει υπολογιστεί σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ψηφία,
Δεδομένου ότι τα Μαθηματικά και η Επιστήμη είναι κρίσιμο μέρος της παιδείας..."

Η προφορά του ονοματος του Αριθμού Π στα αγγλικά είναι ομόηχο της λέξης "Pie" που σημαίνει πίττα φτιαγμένη σε ταψί στο φούρνο, οπότε οι εορτασμοί συμπεριλαμβάνουν και λογοπαίγνια που τρώγωνται!


Στην Κύπρο, όπου κάθε τι το ελληνικό διώκεται και εξευτελίζεται, ή γίνεται αντικείμενο φετιχισμού και δύσκαμπτης συμβολολαγνείας από ανισόρροπους εξουσιαστές, η Ημέρα του "Π" ούτε αναγνωρίζεται ούτε και τυγχάνει εκτίμησης. Τα λίγα άτομα που θέλουν να συσχετίζονται συνειδητά με τις ελληνικές πολιτιστικές καταβολές τυγχάνουν επιθέσεων και κατηγορούνται ως "εθνικιστές", "φασίστες" και "αρχαιόπληκτοι".

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~

Σημειώσεις

"Η πολυτάραχη ζωή της σταθεράς π"
του Steve Connor, The Independent
http://users.uoa.gr/~nektar/science/history/pi_constant.htm

U.S. 111TH CONGRESS, 1ST SESSION
H. RES. 224 - Supporting the designation of Pi Day
http://frwebgate.access.gpo.gov/cgi-bin/getdoc.cgi?dbname=111_cong_bills&docid=f:hr224ih.txt.pdf

Περί Τετραγωνισμού του Κύκλου
Επί Χούντας, στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, ο λαός αντιστέκετο με κάθε μέσον, και τα ανέκδοτα ήταν μέρος του καθημερινού οπλοστάσιου της αντίστασης.

Διηγούντο την ιστορία του δικτάτορα Παπαδόπουλου που σε μιά επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο ρώτησε με τι ασχολούνται όλοι "εκείνοι οι τεμπέληδες". Του εξηγήθηκαν οι διάφορες επιστημονικές εργασίες, τα ερωτήματα, τα τεχνολογικά και θεωρητικά προβλήματα που θεωρεί η επιστήμη. Μεταξύ άλλων του επεξηγήθει και η αναζήτηση γιά το πως είναι αδύνατον να Τετραγωνιστεί ο Κύκλος.

"Τι αδύνατον και μαλακίες μου λέτε;" είπε ο δικτάτορας. "Δώστε μου ένα τηλέφωνο να πάρω την ΕΣΑ και σε δύο λεπτά σας Κυκλώνω το Τετράγωνο".

~~~~~~~~~~~~

9 comments:

  1. *
    *
    *
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ INDYMEDIA ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ
    *
    *
    *

    ReplyDelete
  2. Κύριε Ευδόκα,κανένας άνθρωπος ο οποίος διαθέτει παιδεία δεν έχει κατηγορηθεί ως φασίστας ή ως εθνικιστής. Αντίθετα,πολλοί κατ΄ουσιάν αμόρφωτοι εθνικιστές φασίστες καπηλεύονται την παιδεία ανεμίζοντας πλαστικές σημαίες και μετέχοντας σε βρώμικα πολιτικά παιχνίδια.
    Τους υπαίτιους για τον διωγμό της ελληνικότητας της Κύπρου να τον ψαξετε στα Μετόχια καθώς και στα θεμέλια μεγαλεπήβολων τερατόμορφων ναών και κρυσφηγέτων!

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ Δισδαιμόνα.

    Ο κατ' εξοχήν εχθρός του ελληνισμού ήταν και είναι πάντα πρώτος και καλύτερος ο ψευτο-χριστιανισμός της εκκλησίας. Πάνω 'που χίλια χρόνια διωγμούς εναντίον μας και ακόμα δεν σταμάτησε το θηρίο.

    Και το αισχρότερον του αίσχους στην Κύπρο ανέτειλε όταν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις συμμάχησαν μαζί του. Και αντί να ηγηθούν του αγώνος γιά χειραφέτηση του ελληνισμού από το θηρίο, στήριξαν την εκκλησιαστική δικτατορία. Ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν με το φετίχ της εξουσίας και ξερογλύφονται μαζί της (ναι ειδικά και συγκεκριμένα με το Μετόχι του Κύκκου, όπως λέεις). Δεν σταματούν.

    Όλα με κύριο φορέα το ανθελληνικό μίσος.

    Οι συμμαχίες του ψευδο-σοσιαλιστικού ηγετισμού (όπως κατέντησε σήμερα) με την εκκλησία δεν σταμάτησαν εκεί - άνοιξαν και διαπλατύνθηκαν ως πλατειές και απελπιστικά εγκληματικές συνεργασίες με τον διεθνή ιμπεριαλισμό, όχι μόνο πλέον εναντίον του ελληνισμού, αλλά και εναντίον των ταλαίπωρων γειτόνων μας στις χώρες της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζονται και σφάζονται καθημερινά από τα αεροπλάνα των "συμμάχων" που φιλοξενούνται στην Κύπρο 'που τούτους.

    ReplyDelete
  4. Δυσδαιμόνα

    Ίσως σε ενδιαφέρει και το πιο κάτω

    "Η φίμωση του Έρωτα είναι το θεμέλιο κάθε Εξουσίας"

    http://web.archive.org/web/20060216164053/ellinika-cyprus.indymedia.org/newswire/display/34/index.php

    Σόλων
    -----

    ReplyDelete
  5. Το μέγεθος της απάτης των δήθεν σοσιαλιστών φαίνεται περίτρανα και στα θέματα της δήθεν εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    Υποτίθεται λοιπόν ότι θα μοιωθούν οι ώρες διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων ώστε τα παιδιά να έχουν χρόνο στο δημοτικό να κάνουν την κατ' οίκον εργασίαν τους, μέτρο που φαίνεται κατ' αρχήν καλό και προοδευτικό.

    Ποιο μάθημα δε θα επηρεαστεί από τις αλλαγές;

    Το μάθημα των θρησκευτικών!

    Όλα τα άλλα με εξαίρεση τη Γυμναστική επηρεάζονται με μοίωση του χρόνου των.

    Φαίνεται όμως ότι η "επαναστατική κυβέρνηση" δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με τις δυνάμεις της συντήρησης κι ας καμώνεται το αντίθετο με κάθε ευκαιρία.

    Συνεργεί υποστηρίζοντας τον πνευματικό βιασμό που υπόκεινται τα αθώα παιδιά του τόπου μας καθημερινά μέσα από τη διδασκαλία του δόγματος της ψευδο-εκκλησίας.

    Ψευδο-εκκλησία και ψευδο-επαναστατικός σοσιαλισμός μας οδηγούν χέρι με χέρι.

    Σόλων
    -----

    ReplyDelete
  6. cyprus indimedia. Prwti fora mpika kai exw na pw ena pragma. KSEFTILIZETE TON A/A XWRO GELIOI

    ReplyDelete
  7. Sister of Antigonis19 March 2010 at 19:10

    Όπα; Όπα; να τα και τα μαθηματικά.....

    Λοιπόν Petro dear σου έχω τα καλύτερα!! Και την αναφορά την ευρήκα πού; Στην αγαπημένη σου εφημερίδα: Τον ΠΟΛΙΤΗ φυσικά!! Γνωρίζεις ότι υπάρχει το "The Pi Society"? (προφέρεται "ππάι", όπως πολύ ορθά διευκρινίζεις αγαπητέ)και έχει ιδρυθεί από τον κ.κ. Νίκο Λυγερό για άτομα με IQ πέραν του 176 που είναι η συνήθης τιμή....
    Λοιπόν, γίνεται καλύτερο: είναι ο ίδιος κύριος που ίδρυσε και το ίδρυμα εκείνο, που θα βοηθούσε τους εκτοπισμένους κυπραίους -ή έλληνες αν προτιμάτε- να ενάγουν μαζικότατα την Τουρκία ώστε να καταρρεύσει η οικονομία της που το βάρος των αναρίθμητων αποζημιώσεων που θα έπρεπε να πληρώσει, διότι όλες θα τις κερδίζαμε of course!! A truly mathematical inspiration...

    Επιπλέον, έγραψε και πως η παραμονή των γάρων στη χερσόνησο της Καρπασίας έχει αντιστασιακές καταβολές -ουδεμία σχέση με ζωώδη επιβίωση- διότι -υποθέτω- είναι έλλην ο κάθε γάρος της Καρπασίας....Για του λόγου το αληθές, παρακαλώ παραπεμφθείτε εις την κατώθι ιστοσελίδαν
    http://www.lygeros.org/0790-Oi_gaidaroi_ths_antistashs.htm

    Οπότε, έρχεται και δένει: με το σύνδεσμον ταύτον τιμάται ΟΣΟ είναι δυνατόν ο αριθμός Π, ο κύριος είναι του ΟΧΙ, ο σύνδεσμος είναι για άτομα με νοημοσύνη άνω του μέσου όρου και όπως και να το κάνουμε αποτελεί μια πρωτοπορία καθότι συζεύγει τα μαθηματικά με την καθαρά αντιστασιακή ελληνική κουλτούρα.
    Why not να διδιμοποιηθεί το Cyprus Indymedia με το Pi Society?

    ReplyDelete