Tuesday, 2 November 2021

🔵 Παραισθησιακή αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας




🔵 Η Τουρκία, ο Φιλελεύθερος, τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 και F-16, οι ρατσιστές-διζωνιστές, και ο Δυτικός Ιμπεριαλισμός

Παρακαλούμε μελετήστε το σύντομο άρθρο που αναδημοσιεύουμε πιο κάτω  αυτούσιο στη σελίδα μας. Το δημοσίευσε χθες ο Φιλελεύθερος. Εκφράζει την ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της Σύνταξης. Έχει τίτλο:
■ Η ακύρωση των F-35 και οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες
https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1323392/i-akyrosi-ton-f-35-kai-oi-apotelesmatikes-protoboylies

Στα πλείστα θέματα που αφορούν το κυπριακό, την Τουρκία και Ελλάδα, η Διεύθυνση Σύνταξης του Φιλελεύθερου κατέχει πολύ καλές θέσεις• ρεαλιστικές, εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο ΚΑΙ με τις ανάγκες του έθνους. Αλλά για το θέμα που παρουσιάζεται στο άρθρο της πιό κάτω... διαφαίνεται μια παταγώδης αποτυχία και άγνοια.

Μόνο μια παραισθησιακή αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας θα μπορούσε να οδηγήσει την Σύνταξη στα συμπεράσματα που κατέθεσε:

1. Μια διαφημιστική εκστρατεία στην εφημερίδα New York Times, τάχα, κατάφερε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας...

2. Μια οργάνωση ελληνοαμερικανών ΔΙΖΩΝΙΣΤΩΝ, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), τάχα κατάφερε να αλλάξει την κατεύθυνση ολόκληρου του Imperium της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, και μάλιστα στα δύο πιο κρίσιμα της σημεία: Εμπόριο όπλων, και Μέση Ανατολή.

Μα είναι δυνατόν να παρουσιάζονται τέτοιες αφέλειες ως πολιτική ανάλυση;

Είναι δυνατόν να μην κατανοεί η Σύνταξη πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική - ΙΔΙΩΣ σε ό,τι αφορά Εμπόριο όπλων και Μέση Ανατολή - πραγματώνεται ΜΕΣΩ των Διζωνιστών κυπρίων, ελλαδιτών, και τούρκων, και όχι "κόντρα" στις ενέργειες τους; Πιστεύετε πως ξαφνικά οι χειρότεροι των χειρότερων που δεν ντρέπονται να προσποιούνται πως η ρατσιστική "τελική λύση" τύπου Απάρταϊντ την οποία προσπαθούν να μας επιβάλουν ο Δυτικός Ιμπεριαλισμός και η μιλιταριστική ισλαμοφασιστική Τουρκία είναι τάχα "διεθνιστική"... τώρα ξαφνικά έγιναν "φραγμός" ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και την Τουρκία;

Η Σύνταξη του "Φ" προσδίδει τα εύσημα για την ακύρωση ή αναβολή του εξοπλισμού της Τουρκίας με πολεμικά αεροσκάφη F-35 στην οργάνωση HALC. Μα... είναι πέρα από 3 χρόνια τώρα (από το 2018) που τα F-35 για την Τουρκία βρίσκονται σε ανεπίσημο αποκλεισμό ("embargo") από το Κογκρέσσο των ΗΠΑ [1]. Με ποιό σκεπτικό αποδίδεται αυτή η "νίκη" στην Διζωνιστική οργάνωση HALC;

Και το σύνθημα που υποτίθεται "έβαλε φραγμό" στον εξοπλισμό της Τουρκίας από τις ΗΠΑ - «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος» - τι νόημα έχει; Μίλησαν δηλαδή οι σοφοί συμπατριώτες μας και είπαν... τι; Πως αν η Τουρκία ήταν πιο μαχητική και μιλιταριστική ενάντια σε Ρωσσία, Κίνα, Κύπρο, Κουρδιστάν, Ελλάδα, Αρμενία, όπως την θέλουν οι ΗΠΑ, τότε ναι, να πάρει όσα όπλα θέλει; Αν η Τουρκία ήταν πιο αξιόπιστη για τα Ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, να πάρει ό,τι θέλει;

Η Τουρκία είναι ΠΟΛΥ αξιόπιστη σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Κατάφερε να πάρει τους πυραύλους S400 από την Ρωσσία ώστε τώρα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ μαζί μπορούν να τους μελετήσουν και να τους εξουδετερώσουν. Κατάφερε για πολλά χρόνια να στήσει και να υποστηρίξει το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Νούσρα, και την Συριακή Αλ Κάϊντα, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να έχουν το πρόσχημα στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή μας - αφού η λαϊκή αντίσταση στο Ιράκ κατέστησε ανέφικτη πλέον την στρατιωτική κατοχή της χώρας εκείνης. Πιο σημαντικά (και τραγικά) για μας, η Τουρκία κατάφερε να δημιουργήσει τόσο μεγάλη απειλή στο Αιγαίο που τώρα η Ελλαδική Κυβέρνηση κατέστησε τον εαυτό της ακόμη χειρότερο υποχείριο στο ΝΑΤΟ από ό,τι ήταν στο παρελθόν "για χάρην της άμυνας". Επίσης η Τουρκία κατάφερε να εξουδετερώσει τα σχέδια για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Αιγαίο, διασφαλίζοντας πως οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να διατηρούν σημαντικό μέρους του διεθνούς μονοπωλίου στα χέρια τους, διασφαλίζοντας τεχνητά υψηλή κερδοφορία για τον Δυτικό Ιμπεριαλισμό.

Ναι, η "αναξιόπιστη" Τουρκία του Ερντογάν τα κατάφερε όλα αυτά! Και οι δικοί μας προσποιούνται πως τάχα η Τουρκία δεν εξυπηρετεί αρκετά καλά τις ΗΠΑ... και πως τάχα για αυτό "τιμωρήθηκε" με στέρηση των μαχητικών F-35. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αναβάθμιση του εχθρού μας: ακόμη και τώρα, σήμερα, η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία αναβαθμίζει ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον στόλο των μαχητικών F-16 της Τουρκίας [1]. Η πολεμική αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Τουρκίας άρχισε το 2011 και συνεχίζεται [2].

Οι ΗΠΑ έχουν δείξει ΠΟΛΥ θετικό πρόσωπο μέχρι στιγμής στην πρόταση για περαιτέρω εξοπλισμό και διεύρυνση του στόλου της Τουρκίας με F-16• αυτό θα επιτύχει καλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας μες τις ευρύτερες επιχειρήσεις και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ λόγω αυξημένης ομοιότητας των στόλων των πλείστων μελών του ΝΑΤΟ και ευκολίας συντονισμού στις επιχειρήσεις, συντήρηση, και ανεφοδιασμό. Άλλωστε, εκτός από το ότι είναι πανάκριβα, τα F-35 παραμένουν αμφίβολης επειχειρησιακής αξίας, γιατί περιέχουν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ σφάλματα και ατέλειες που ανιχθεύθηκαν στις επιθεωρήσεις ποιότητητος από την βιομηχανία και τους στρατιωτικούς [4]. Ενώ τα F-16 είναι πιο φτηνά, και όταν αναβαθμίζονται παρέχουν πιο ισχυρές στρατιωτικές επιλογές - τι κρίμα που "τιμωρήθηκε" με αυτά η Τουρκία!

Μήπως εμείς που κάποια στιγμή ίσως θα υποστούμε βομβαρδισμούς από αυτά τα F-16 πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γιατί οι ΗΠΑ "τιμώρησαν" τον "αναξιόπιστο" τους σύμμαχο αναβαθμίζοντας την πολεμική της αεροπορία;
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

 
■ Η ακύρωση των F-35 και οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες
01 Νοεμβρίου 2021, 9:00  

Η Θέση του "Φ"   

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλείσει το θέμα της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35. Και τούτο δεν έκλεισε τώρα, αλλά προ καιρού. Επανέρχεται, ωστόσο, από τους Τούρκους, οι οποίοι εκτός των άλλων, έδωσαν και προκαταβολή για την αγορά. Αυτό, της προκαταβολής, προφανώς και θα διευθετηθεί. Την ίδια ώρα η Τουρκία με απόφαση της Ουάσινγκτον απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών. Κι όλα αυτά επειδή η κατοχική δύναμη αγόρασε από τη Ρωσία τους S-400. Είναι γνωστό πως η Άγκυρα έχει ζητήσει να αγοράσει -στη βάση και της προκαταβολής που έδωσε- μαχητικά  F-16. Αυτό δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα προχωρήσει. Κάποιοι στις ΗΠΑ δεν το αποκλείουν. Προφανώς και τίθεται θέμα για το πώς -στο τέλος- θα συμπεριφερθεί η Ουάσινγκτον στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την πώληση των F-35 δεν εξέλιπαν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και να θέλει να προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση, που δεν το ξέρουμε τούτο, το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Κογκρέσο. Καθώς στο Κογκρέσο διαμορφώνεται μια αρνητική προσέγγιση έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Στο κογκρέσο είναι εντεταλμένοι να ελέγχουν την εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας.

ΣΥΝΕΠΩΣ το  θέμα δεν είναι τόσο απλό, ούτε και αναμένεται ότι θα επιλυθεί σε μια ενδεχόμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πιθανότατα θα γίνει στην Γλασκώβη. Η συνάντηση δεν έκλεισε, ωστόσο, είναι πολύ δυνατόν να γίνει και θα είναι η πρώτη, από της ανάληψης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΓΙΑ την ιστορία, αλλά και για να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στη φαρέτρα μας ως Ελληνισμός, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το θέμα της τουρκικής παραγγελίας για τα F-35, που συζητείτο την ώρα που αγόραζε η Άγκυρα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, απέτρεψε η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Ανέλαβε το HALC πρωτοβουλίες και είχε αποτέλεσμα. Ξεκινώντας με μια ολοσέλιδη διαφήμιση στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και με παρεμβάσεις στη συνέχεια σε διάφορους θεσμούς της αμερικανικής διοίκησης, κατάφερε το ζήτημα τούτο να γίνει πρώτης γραμμής στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Αυτό το εγχείρημα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ουσιαστική και συνεχή συμβολή του αείμνηστου Νίκου Μούγιαρη. Αυτός στήριξε εμπράκτως την πρωτοβουλία και πάλεψε μαζί με τους συνεργάτες του.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι στη διαφήμιση στην εφημερίδα New York Times, περιελάμβανε μια φωτογραφία του κατάμαυρου F-35, με συγκεκριμένο μήνυμα: «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος: Πέστε όχι στην αγορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία». Και εξηγείτο γιατί έπρεπε εκείνη η πώληση να μην γίνει. Και τα μηνύματα πήγαν στο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και η εξέλιξη -της ακύρωσης δηλαδή της παραγγελίας- είχε και αποτέλεσμα. Σημαντικό για τον Ελληνισμό, τους Αρμένιους, τους Κούρδους και συνιστούσε ράπισμα για την κατοχική Τουρκία.

ΤΕΤΟΙΕΣ πρωτοβουλίες, που ειρήσθω εν παρόδω πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες σε Αθήνα και Λευκωσία, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν με τις παρεμβάσεις της ομογένειας. Φτάνει, βέβαια, αυτές να είναι στοχευμένες, σοβαρές, συστηματικές, μεθοδικές. Όπως αυτές του HALC, που ίδρυσε και στήριξε ο Νίκος Μούγιαρης.

* * *

Σημειώσεις ~ Παραπομπές

[1].
"WASHINGTON — Four key members of Congress, either individually or collectively, have quietly frozen all major U.S. arms sales to Turkey for nearly two years in a move to pressure Ankara to abandon its Russian-built S-400 air defense system, Defense News has learned.
The legislative action, which has not been previously reported, is another sign of the deeply fractured relationship between the two NATO allies, a disruption that has already led to Turkey’s expulsion from the F-35 joint strike fighter program.
[...]
"Lockheed Martin is performing structural upgrades to a portion of Turkey’s aging F-16 Block 30 fleet under a direct commercial sales contract that expires this fall. Defense News reported in 2017 that it would take until 2023 for Lockheed to complete modifications for all 35 F-16s included in the deal.
An industry source with knowledge of the F-16 contract said that Lockheed is still “planning to complete the requirements” of the order and does not “foresee any performance changes or requirement changes.”"
■ Congress has secretly blocked US arms sales to Turkey for nearly two years
By Valerie Insinna, Joe Gould & Aaron Mehta, Aug 12, 2020
https://www.defensenews.com/breaking-news/2020/08/12/congress-has-secretly-blocked-us-arms-sales-to-turkey-for-nearly-two-years

[2].
"The F-16s are the backbone of the Turkish fleet.
In 2015, the Turkish Air Force received the last of a batch of F-16 fighter jets, which underwent a comprehensive upgrade. In 2011, the Turkish and U.S. governments signed a letter of offer and acceptance for the $1.1 billion modernization of 117 Turkish Air Force F-16s to a common avionics configuration."
■ Turkish F-16 jets to get structural upgrades
By Burak Ege Bekdil, Jul 17, 2017
https://www.defensenews.com/air/2017/07/17/turkish-f-16-jets-to-get-structural-upgrades

[3].
■ U.S. Offering F-16s to Turkey as Reimbursement, Erdogan Says
By Baris Balci, October 17, 2021,
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-17/u-s-has-offered-f-16s-to-turkey-as-reimbursement-erdogan-says

■ Turkish Presidential Office Confirms Plan To Upgrade F-16 Fighter Jets; Says Not Given-Up On Fifth-Gen, Stealth F-35s
By Nitin J Ticku, October 12, 2021
https://eurasiantimes.com/turkish-presidential-office-confirms-plan-to-upgrade-f-16-fighter-jets-says-not-given-up-on-fifth-gen-stealth-f-35s

■ Turkey: Which countries export arms to Turkey?
By Reality Check team, BBC News
23 October 2019
https://www.bbc.com/news/50125405

[4].
"Lockheed Martin Corp.’s F-35, the fighter jet already being flown by the U.S. and eight allies, remains marred by 871 software and hardware deficiencies that could undercut readiness, missions or maintenance, according to the Pentagon’s testing office."
■ F-35 Flies With 871 Flaws, Only Two Fewer Than Year Earlier
By Anthony Capaccio, January 12, 2021
https://archive.md/QU2Dv

"Upgrades in missile technology over the past several years have made the F-35 less survivable than previously hoped, the chairman of the House Armed Services Committee said Aug. 31 as he pushed for more investment in smaller, unmanned platforms.
[...]
Smith, on the other hand, has made no secret of his displeasure with the F-35 program. In March, he referred to the fighter as a “rathole,” and in June, he slammed the program’s high sustainment costs."
■ F-35 Not as Survivable as Previously Hoped, HASC Chair Says
Aug. 31, 2021 | By Greg Hadley
https://www.airforcemag.com/f-35-not-as-survivable-as-hoped-hasc-chair-says/



* * *





No comments:

Post a Comment