Sunday 14 February 2016

Ιστορίες Χρηματοδότησης: Ο Κυβερνητικός Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και τα Εκατομμύρια




Στο προηγούμενο μας άρθρο γύρω από το θέμα των χρηματοδοτήσεων του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο αποκαλύψαμε το ρόλο του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (AHDR) στην προσπάθεια στρέβλωσης της ιστορίας του τόπου [1].

Η εμπλοκή των επίδοξων «ιστορικών» στα δρώμενα της εκπαίδευσης και η συνεργασία των με τον ιμπεριαλισμό αποκαλύπτεται στο τηλεγράφημα της 23ης Δεκεμβρίου 2005 με τίτλο «Τι θέλουν πραγματικά οι Ελληνοκύπριοι νέοι;» το οποίο ο πρέσβης τον ΗΠΑ στην Κύπρο Ronald L. Schilcher  απέστειλε στους ακόλουθους παραλήπτες:
Υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα
Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο
Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες [2]
Στο τηλεγράφημα του – το οποίο διέρρευσε στην ιστοσελίδα Wikileaks - ο πρέσβης μετέφερε ξεκάθαρα τις κατευθυντήριες γραμμές του ιμπεριαλισμού για την πορεία προς τη λύση, αλλά και φωτογράφιζε τους συνεργάτες του ιμπεριαλισμού προς αυτή την κατεύθυνση:
«Έχουμε επενδύσει αξιοσημείωτη σκέψη και ενέργεια σε προγράμματα τα οποία στοχεύουν εξειδικευμένα στη διδασκαλία της ιστορίας και σκοπευουμε να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες. Αλλάζοντας τις στάσεις ακόμα και ενός εκπαιδευτικού έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινότητα.»[2]

Στο παρόν θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και με αριθμούς τη σχέση του ομίλου ιστορικού διαλόγου καταρρίπτοντας το μύθο που προωθεί ο όμιλος και ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό [3]. Στην πραγματικότητα ο όμιλος βρίσκεται από την πρώτη σχεδόν στιγμή της λειτουργίας του στο μισθολόγιο του ιμπεριαλισμού προωθώντας την ατζέντα του.

Συγκεριμένα λίγους μήνες μετά τη δημιουργία του βρίσκουμε τον όμιλο να λαμβάνει την πρώτη του χρηματοδότηση με το project: «Τι σημαίνει το σκέπτεσθαι ιστορικά». Το project αμοίφθηκε με 20.782 δολλάρια και έβαλε τον όμιλο στο χάρτη των ΜΚΟ που άνηκαν στο στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού.



Είναι βέβαια οξύμωρο να προσποιείται ο όμιλος ότι είναι μη κυβερνητικός όταν βρίσκεται στο μισθολόγιο μας ξένης κυβέρνησης. Όπως θα δούμε στη συνέχεια τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Στην τελική αξιολόγηση για τα πεπραγμένα της USAID στην Κύπρο και το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ο όμιλος βαθμολογείται με τριπλό Α πάνω ακόμη και από οργανισμούς με διεθνή παρουσία όπως το γνωστό PRIO [4].



Ιδιαίτερη σημασία εδώ έχει η τελευταία στήλη της αξιολόγησης. Είναι η στήλη με την οποία ο ιμπεριαλισμός αξιολογεί τη δυναμική των ομάδων για τις μελλοντικές δικοινοτικές προσπάθειες. Ο όμιλος αξιολογήθηκε να έχει «ισχυρό δυναμικό για τις μελλοντικές δικοινοτικές προσπάθειες».


Πολύ σύντομα ο όμιλος εξαργύρωσε τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της USAID και βρέθηκε στο μισθολόγιο μίας ακόμη ΝΑΤΟϊκής κυβέρνησης, αυτής της Νορβηγίας .

Για να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος της Νορβηγίας και της ξαφνικής «αγάπης» αυτής της τόσο μακρινής χώρας για τον τόπο μας συστήνουμε την ανάγνωση του παλαιότερου μας άρθρου:
Οι Πηγές Χρηματοδότησης της Διζωνικής Νομενκλατούρας

Από αυτό το άρθρο και το απόσπασμα που ακολουθει:
«Ο χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο κινούνται ουσιαστικά υπό κάλυψη. Ο ουσιαστικός και κύριος όγκος των χρημάτων προέρχεται από δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία. Εδώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε το παράδοξο της παρουσίας δύο συμμάχων της κατοχικής δύναμης ως παικτών που προωθούν τη «λύση».

Οι χρηματοδοτήσεις υλοποιούνται μέσω της USAID και κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και της UNDP, στην περίπτωση των χρημάτων από τις ΗΠΑ και κάτω από τις ομπρέλες των EEA grants,  Norway grants, και του οργανισμού PRIO, στην περίπτωση της Νορβηγίας. Και είναι πολλά τα λεφτά!»

Ο όμιλος επιλέγηκε ως ο καταλληλότερος οργανισμός για να υλοποιήσει την οργάνωση, δημιουργία και στελέχωση ενός χώρου ο οποίος θα συγκέντρωνε με τη δράση του όλη τη διζωνική νομενκλατούρα και ο οποίος θα λειτουργούσε ως ο συνεκτικός ιστός των προσπαθειών του ιμπεριαλισμού για προώθηση των συμφερόντων του ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ο χώρος αυτός είναι το Σπίτι της Συνεργασίας που βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς της κατάπαυσης του πυρός, στη νεκρή ζώνη αμέσως μετά το ξενοδοχείο Ledra Palace [5].

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου ο όμιλος έλαβε 749.920 μεταξύ 2004-2009 μέσω των χρηματοδοτήσεων από τη Νορβηγία.



Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά και ανακαίνιση του κτιρίου στο κέντρο της γραμμής αντιπαράταξης. Όπως θα δούμε στη συνέχεια ο όμιλος εξασφάλισε ένα πακτωλό ΝΑΤΟϊκών χρημάτων για το project καθώς και χρημάτων μέσω των διακρατικών συμφωνιών της Κυπριακής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα και με εμβόλιμα σχόλια δικά μας:

Norway grants: 749.920 
Η Νορβηγία είναι χώρα του ΝΑΤΟ.
Πρόγραμμα συνεργασίας Κύπρου Ελβετίας: €118.000
Εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά το εξής κουφέστατο, το κράτος να πριμοδοτεί έναν υποτιθέμενο ΜΚΟ με χρήματα από διακρατικές συμφωνίες Ο όμιλος είχε προφανώς σχέση με μέλη της κυβέρνησης τα οποία και τροφοδοτούσαν τον όμιλο με χρήματα. Διερωτούμαστε αν ο Γενικός Ελεγκτής της δημοκρατίας είναι ενήμερος.
Κυπριακή Δημοκρατία!: €54.560
Ο όμιλος ιστορικής διαστρέβλωσης πριμοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Δωρεά από τον όμιλο ιστορικού διαλόγου και έρευνας μέσω δωρεάς που εξασφαλίστηκε από την πρεσβεία της Σουηδίας:€ 100.000.
Η Σουηδία είναι χώρα του ΝΑΤΟ.
Δωρεά από το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών UNDPACT και μέσω του  προγράμματος « Πολυπρισματική Προσέγγιση και Διαπολιτισμικός Διάλογος στην Εκπαίδευση»: € 100.000.
Τα λεφτά είναι από τη USAID και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Εδώ βλέπουμε και την ενδιαφέρουσα μεταφορά χρημάτων από το ένα project στο άλλο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι χρηματοδοτήσεις προς τον όμιλο είναι συγκοινωνούντα ΝΑΤΟϊκά δοχεία.
Συνεισφορά € 300.000 από τον όμιλο ιστορικού διαλόγου και έρευνας.
Πού βρήκε αυτό το ποσό ο όμιλος; Μήπως τα χρήματα είναι από την άλλη χρηματοδότηση της USAID και δεν το αναφέρουν; Για ποιό λόγο; Ποιός επιτέλους θα τους ερευνήσει;
Κυβέρνηση της Ολλανδίας: € 25.000.
Η Ολλανδία είναι χώρα του ΝΑΤΟ.
Δωρεές € 6.000 από ιδιώτες και οργανισμούς ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής, τοπικούς και διεθνείς ΜΚΟ.
Δωρεές € 4.000 από τις τοπικές αρχές της Λευκωσίας ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής.



Το συνολικό κόστος για την αγορά και την ανακαίνιση ανήλθε στο 1.243.558!

Αυτά βέβαια δεν ήταν τα τελευταία λεφτά για το συγκεκριμένο project. Όπως θα δούμε τα χρήματα για το σπίτι της συνεργασίας με τον ιμπεριαλισμό συνέχισαν να ρέουν άφθονα.

Στη συνέχεια και στο χρονικό διάστημα 2009-2014 ο όμιλος έλαβε άλλα €685,000 σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου – Νορβηγίας για την:
«Ενίσχυση της βιωσιμότητας του Σπιτιού της Συνεργασίας. Χρηματοδότηση δραστηριοτήτων του ομίλου ιστορικού διαλόγου και έρευνας και κτίσιμο δυναμικής στο Σπίτι της Συνεργασίας που βρίσκεται στη Γραμμή Καταπάυσεως του Πυρός»[6].

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν μέσα από το διακρατικό μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Νορβηγία και την Κύπρο. Το μνημόνιο αποτελεί μία επίσημη κυβερνητική πράξη. Είναι σαφές λοιπόν ότι τα χρήματα που διοχετέυτηκαν στον όμιλο ιστορικού διαλόγου έγιναν με την ευλογία της κυβερνησης Δημήτρη Χριστόφια[7]. Στο μνημόνιο αναφέρεται πεντακάθαρα η χρηματοδότηση του ομίλου ύψους 685.000:




Τι είδους μη κυβερνητικός οργανισμός λαμβάνει εκατομμύρια από ξένες κυβερνήσεις μέσω της δικής του κυβέρνησης;

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα δηλώνει το μνημόνιο  (€685.000), άλλα η ιστοσελίδα των προγραμμάτων χρηματοδότησης (€674.735)



και άλλα ο όμιλος (€591.000).



Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μία έρευνα από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας στα οικονομικά πεπραγμένα του ομίλου ώστε να εξιχνιαστούν οι δαφορετικές αποτυπώσεις των ιδίων χρηματοδοτήσεων.

Ο όμιλος συντηρεί στην ισοσελίδα του μία συσκότιση γύρω από τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε αναφέροντας μόνο την πιο πάνω χρηματοδότηση αριθμητικά και παρουσιάζοντας περιγραφικά τους δωρητές, χωρίς τα ποσά που έδωσαν [8].



Μέσα από τα λόγια του ομίλους την ιστοσελίδα του είναι αδύνατο να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα που αθώα αναφέρεται πιο πάνω με τον εύσημο τίτλο «Πολυπρισματική Προσέγγιση και Διαπολιτισμικός Διάλογος στην Εκπαίδευση» (Multiperspectivity and Intercultural Dialogue in Education (MIDE)) και το οποίο ο όμιλος προσποιείται ότι αποτελεί μέρος των χρηματοδοτήσεων της UNDP αποτελεί στην πραγματικότητα ένα project το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη USAID με το ευτελές ποσόν των 1.522.455[9]!
 
Αθροίζοντας τα ποσά της στήριξης των διαφόρων κυβερνήσεων προς τον όμιλο ιστορικής διαστρέβλωσης φτάνουμε στο αστρονομικό για τα δεδομένα της Κύπρου και για ΜΚΟ ποσό των 3.471.795!

Πέρα από τα εκατομμύρια ο όμιλος καρπώθηκε επίσης των υπηρεσιών του ιδύματος Fulbright  και της συνεργασίας με το Kenyon College στις ΗΠΑ. Μέλη του ομίλου παρακολούθησαν αρκετά σεμινάρια στις ΗΠΑ προφανώς για να μάθουν να "σκέπτονται ιστορικά".



Εύλογα λοιπόν διερωτάται ο οποιοσδήποτε εχέφρων πολίτης:
Τι ακριβώς αγοράζουν αυτά τα εκατομμύρια και τα σεμινάρια; Ποιές υπηρεσίες;


Σίγουρα και χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία ένα εξαιρετικό φερέφωνο της φωνής του αφέντη των.
Ποιός άραγε θα τους ελέγξει; Ποιά υπηρεσία και ποιός θεσμός του κράτους θα ασχοληθεί με τη δράση τους; Αν για το ενάμισι εκατομμύριο της FOCUS, μίας ιδιωτικής εταιρίας, έγινε τόσος σάλος τι άραγε πρέπει να γίνει για τα εκατομμύρια των χρηματοδοτήσεων ξένων κυβερνήσεων που προωθούν ανάμεσα μας τα σχέδια του ιμπεριαλισμού;


Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~




Πηγές-Σημειώσεις
---------------------

1. Ιστορίες Χρηματοδότησης: Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου, τα Εκατομμύρια της USAID και η Στρέβλωση της Iστορίας

2. Ολόκληρο το τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη βρίσκεται εδώ:
https://wikileaks.org/cable/2005/12/05NICOSIA2007.html
και εναλλακτική πηγή:
http://cyprus.indymedia.org/sites/default/files/what_do_greek_cypriot_young.pdf

3. Με τα λόγια των ιδίων:
« ‘Ηταν στις 21 Απριλίου του 2003 όταν ένας αριθμός εκπαιδευτών και ερευνητών, με ενεργό ενδιαφέρον στη διδασκαλία και μάθηση της ιστορίας αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό πολυ-κοινοτικό οργανισμό στην Κύπρο και τον ονόμασαν Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (AHDR). Από τότε ο Όμιλος έχει οργανώσει και αναπτύξει ένα φάσμα προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, όπως εργαστήρια εκπαίδευσης δασκάλων και παραγωγής συμπληρωματικού υλικού, με στόχο την εξυπηρέτηση των μεγαλύτερων του στόχων»
Μεταφρασθέν από:
«It was on April 21, 2003, that a number of educators and researchers, with an active interest in the teaching and learning of history, decided to establish a non-governmental, non-profitable, multi- communal organisation in Cyprus and named it The Association for Historical Dialogue and Research (AHDR). Since then, the AHDR has organised and developed a range of projects and activities, such as teacher training workshops and the creation of supplementary materials, in order to work towards its greater aims.
Από:
και εναλλακτική πηγή:

4. USAID final report, Cyprus Bi-Communal Development Program Evaluation

5. «Τοποθετημένο στη Λευκωσία, Κύπρου, στην Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός του ΟΗΕ, το H4C προσφέρει μικρό χώρο για την διακοινοτική συνεργασία και διάλογο. Φιλοξενώντας μία βιβλιοθήκη και αρχείο, χώρους εκθέσεων και συνεδρίων, το H4C είναι το πρώτο κέντρο στην Κύπρο που προωθεί τις συλλογικές προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών στην εμπλοκή τους με την ιστορική έρευνα, τη σύγχρονη κατανόηση και το κτίσιμο της ειρήνης.
[...]
Το H4C δεν είναι απλά το «Σπίτι της Συνεργασίας». Είναι επίσης το παιδί της συνεργασίας. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία είναι ο διακοινοτικός όμιλος ιστορικού διαλόγου και έρευνας, βασισμένος στην Κύπρο»
Μεταφρασθέν από:
«Located in the Nicosia, Cyprus, UN Buffer Zone, the H4C provides a shred space for intercommunal cooperation and dialogue. Hosting a library and archive, conference and exhibition spaces, and offices, the H4C is the first centre in Cyprus to promote the collective efforts of civil society in engaging in historical inquiry, contemporary understanding and peace building.
[...]
The H4C is not just the Home for Cooperation; it is also the child of cooperation. The driving force behind this ground breaking initiate is the intercommunal Cyprus based Association for Historical Dialogue and Research.
Και εναλλακτική πηγή:

6. Μεταφρασθέν από:
«Support to the strengthening of the sustainability of the Home for Cooperation. Funding activities of AHDR and capacity building in the Home for Cooperation located in the Buffer Zone in Nicosia.»
Από:
Και εναλλακτική πηγή:

7. Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου Νορβηγίας

8. Η ιστοσελίδα του ομίλου για τους δωρητές του:
Και εναλλακτική πηγή:


No comments:

Post a Comment