Friday 16 October 2009

Προδοσίες διανοουμένων στην Κύπρο

"Όσοι γενναίοι αριστεροί διαθέταμε, αφού έπαψαν να ελπίζουν ότι μια μέρα θα γυρίσει πίσω ο Καρλ Μαρξ, αγκάλιασαν ως σωτήρα τον ιμπεριαλισμό, που κάποτε θεωρούσαν τον μεγαλύτερο εχθρό.

...Ερωτοτροπούν με τους Αμερικανούς και τους 'Αγγλους αντιπροσώπους που πηγαινοέρχονται και το παίζουν απόστολοι των σχεδίων που ετοιμάζουν εκείνοι. Και έκαναν και νέες ανακαλύψεις για την ιστορία. Είπαν ότι δεν είναι ο ιμπεριαλισμός ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την αιματοχυσία, γι’ αυτή τη διαίρεση.

...Παραγκωνίστηκαν όσοι λένε ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη, φιμώθηκαν όσοι ζητούν μιαν ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρο." - Şener Levent / Σενέρ Λεβέντ

* * *

Προδοσίες διανοουμένων στην Κύπρο
του Şener Levent / Σενέρ Λεβέντ


Τόσες πολλές δικοινοτικές διαλέξεις και συναντήσεις. Τόσα πάνελ. Τόσες εκδηλώσεις και ομάδες. Ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ιστορικοί. Αμέτρητες έρευνες, μελέτες, αναλύσεις. Και δεν ωφέλησαν σε τίποτα, σε απολύτως τίποτα; Απ’ ό,τι φαίνεται, σε τίποτα δεν ωφέλησαν.

Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Μάλιστα έχουμε πάει ακόμη πιο πίσω. Παρά ταύτα, το ύφος αυτής της ομάδας των διανοουμένων είναι αξεπέραστο. Πίστεψαν ότι είναι «σημαντικοί άνθρωποι». Γνωρίζουν μυστικά τα οποία δεν γνωρίζουν οι συνηθισμένοι, οι απλοί άνθρωποι. Αυτά που κρατούνται μυστικά στα ανώτερα δώματα. Μυστικά που δεν λέχθηκαν σε κανέναν άλλον, εκτός από αυτούς. Επικοινωνούν μέσω ενός τηλεφώνου με τα «σημαντικά» άτομα. Δειπνούν μαζί τους. Θαμώνες των διπλωματικών δεξιώσεων και των κοκτέιλ.

Σε μια συνηθισμένη συγκέντρωση κάνουν πνεύμα σε όλους και μπορεί να τους πουν το εξής: «Εσείς δεν το ξέρετε, αλλά αυτή η δουλειά τέλειωσε πριν έξι μήνες, απέμειναν μόνο οι υπογραφές». Αν ο άνθρωπος είναι κολλητός με άτομα που έχουν εξουσίες και αρμοδιότητες, σίγουρα έχουν κάποια αξία αυτά που λέει.
Γιατί να μην έχουν; Αν του τα έχει ψιθυρίσει ο μάστορας της υπόθεσης, σας κάνει τη χάρη και τα λέει και σε εσάς. Να τον αγνοήσουμε;

Από τη μέρα που εμφανίστηκαν οι ομάδες Conflict Resolution, υπήρξαν πολλές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σχηματίστηκαν πάρα πολλές δικοινοτικές ομάδες. Ειδικά μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πηγαινοέρχονται στους δρόμους των Βρυξελλών. Τα εισιτήρια και η φιλοξενία πληρώνονται από τον χορηγό, ενώ το χαρτζιλίκι από τη δική τους τσέπη. Από την άλλη, έχουμε μπει και στην εποχή των πρότζεκτ. Διοργανώνεις μια εκδήλωση. Δικοινοτική. Μια διάλεξη. Ένα σεμινάριο. Μια επίσκεψη σε χωριό. Δεν υπήρξε ποτέ ένα λαμπερό δίγλωσσο περιοδικό. Αρκεί να συμβάλλει στην ειρήνη και στη λύση. Μήπως δεν τέλειωσε η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου; Ε, δίδεται στις οργανώσεις και ο βαθμός «των πολιτών»! Μια μέρα ξαφνικά άρχισαν να χρησιμοποιούν όλοι αυτή τη λέξη μπροστά από το όνομά τους. Σαν να άλλαξαν κέλυφος μέσα σε μια νύκτα. Έγιναν NGO. Ή ΜΚΟ. Φύτρωσαν παντού, σαν μανιτάρια.

Όσοι γενναίοι αριστεροί διαθέταμε, αφού έπαψαν να ελπίζουν ότι μια μέρα θα γυρίσει πίσω ο Καρλ Μαρξ, αγκάλιασαν ως σωτήρα τον ιμπεριαλισμό, που κάποτε θεωρούσαν τον μεγαλύτερο εχθρό. Για το Ιράκ δεν έκλαψαν καθόλου, δεν έχυσαν ούτε σταγόνα δάκρυ όπως έκαναν μετά τους Δίδυμους Πύργους. Ούτε για τους πεινασμένους στο Νταρφούρ έκλαψαν. Ερωτοτροπούν με τους Αμερικανούς και τους 'Αγγλους αντιπροσώπους που πηγαινοέρχονται και το παίζουν απόστολοι των σχεδίων που ετοιμάζουν εκείνοι. Και έκαναν και νέες ανακαλύψεις για την ιστορία. Είπαν ότι δεν είναι ο ιμπεριαλισμός ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την αιματοχυσία, γι’ αυτή τη διαίρεση.

Τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης όσοι δεν θέλουν να φύγει ο τουρκικός στρατός από το νησί, υποστηρίζουν συνεχώς τις εγγυήσεις και λένε ότι οι ελληνικές διοικήσεις στο νότο φταίνε πάντοτε και δεν επιθυμούν τη λύση. Τους δόθηκε μια καρέκλα σε κάθε διεθνή πλατφόρμα.

Παραγκωνίστηκαν όσοι λένε ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη, φιμώθηκαν όσοι ζητούν μιαν ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρο. Εκείνοι που επιδιώκουν την αβάντα της λύσης και της ειρήνης, αντί να επιδιώκουν την ίδια τη λύση και την ειρήνη, τρώνε από το καϊμάκι της μη λύσης, ακριβώς όπως κάνουν οι λαθρέμποροι του νησιού. Έγιναν και αυτοί άνθρωποι χάρη σε αυτή τη μη λύση! Οι μεγάλοι μάστορες της λύσης! Τα σημαντικά άτομα που ξέρουν μυστικά, τα οποία δεν ξέρει κανείς. Οι συμβουλάτορες. Πηγαινοέρχονται μέσω της Πράσινης Γραμμής σαν τους φιγουρατζήδες πλούσιους που γυρίζουν με τις κάντιλάκ τους στις φτωχογειτονιές της Ινδίας.

Το νησί είναι μπαρουταποθήκη. Στρατός πάρα πολύς. Το Βαρώσι το τρώνε τα φίδια. Τα οδοφράγματα που μας χωρίζουν ακόμη είναι όρθια. Όμως, το ύφος τους είναι αξεπέραστο. Τουλάχιστον να ωφελούσε και σε κάτι.

Şener Levent / Σενέρ Λεβέντ
* * *

Από τη Ομάδα Σύνταξης:

Η εφημερίς ΠΟΛΙΤΗΣ δημοσίευσε το πιό πάνω άρθρο την 15/10/2009 στη σελίδα 13,
και στο Δίκτυο χωρίς το όνομα του συγγραφέα, εδώ:
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=902718&-V=columns

Πιστεύουμε πως η πορεία του Σενέρ Λεβέντ, γνήσιου Αριστερού και αντι-ιμπεριαλιστή ΤουρκοΚύπριου, ως μιά φωνή ειλικρίνειας και ανθρωπιάς μες το δημόσιο λόγο, κατέχει σημασία που διαρκώς αυξάνεται - ιδίως μέσα στο κλίμα του παρόντος έτους όταν έχει κυριαρχήσει η ψευτιά, υποκρισία και θεσμοθετημένος ανθελληνισμός στις διακηρύξεις των "Φωστήρων" της ελληνόγλωσσης Αριστεράς.

Τα λόγια του Σενέρ φωτίζουν το βόθρο που μας περιβάλλει: οι ψευδο-αριστερές συνθηματολογίες της ηγεσίας έχουν επιφέρει συσκότιση και των πιό απλών νοημάτων. Η παλαβωμάρα έχει καταστεί ομαλότητα. Ποιός θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει πως η Αριστερά "μας" θα προέτεινε στις δυνάμεις κατοχής λύση με την οποία οι ψήφοι των Κυπρίων θα ζυγίζονται κατά ράτσα, και πως η ψήφος ενός Κυπρίου πολίτη μιάς ράτσας θα μετρά γιά τέσσερεις ψήφους Κυπρίων της άλλης ράτσας; Συν την γεωγραφική διχοτόμηση της Διζωνικής "λύσης" που προωθούν δεν μας διχοτομεί σε ανώτερη και κατώτερη ράτσα τούτη η πρόταση; Ο ψήφος ενός να μετρά γιά τέσσερεις; Τι είδους ψευδο-Αριστερά είναι οι άνθρωποι τούτοι; Δεν σημαίνουν τίποτα πλέον οι αρχές του Σοσιαλισμού γιά τού'ν τους ηγέτες; Σαφώς ΟΧΙ.

Προσθέσαμε εμείς το έντονο χρώμα σε μερικές φράσεις του Σενέρ στο κείμενο του γιά να τονίσουμε κάποια μηνύματα τα οποία αφορούν κυρίως την ηγεσία της ελληνόγλωσσης Αριστεράς και τους αλάζονες Κυπριο-εθνικιστές ρατσιστές της "ανεξάρτητης αριστερής διανόησης" που τους υποστηρίζουν. Γιά αυτούς, ούτε ο Σοσιαλισμός, ούτε η αγάπη γιά μητέρα Πατρίδα έχουν οποιαδήποτε σημασία πλέον. Αλλά οι κινήσεις των καθορίζουν το αν θα επιβιώσουμε εμείς ή το αν θα χαθούμε σε μιά ολοκλήρωση της ιμπεριαλιστικής γενοκτονίας εις βάρος μας. Βεβαίως ο Σενέρ γράφει εννοώντας αμφότερες τις ηγεσίες Αριστεράς της ΤουρκοΚυπριακής και της ΕλληνοΚυπριακής κοινότητας.

Αλλά εμείς όμως λέμε η κάθε Αριστερά ας χειριστεί τους δικούς της προδότες. Εμείς πως θα χειριστούμε τους δικούς μας;

Πως θα απεγκλωβιστεί ο λαός μας από τον βόθρο και σκοταδισμό που μας έχουν επιβάλει τα κούφια και παραπλανητικά συνθήματα;

Ομάδα Σύνταξης Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
http://CyprusIndymedia.org
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 comments:

  1. Zizipos/Ζίζιρος16 October 2009 at 10:26

    Πλυμμηρίζω οργή με τις νέες αισχρές προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια. Ο άνθρωπος τα έχει κυριολεκτικά χάσει. Η πολιτική του πια είναι πολιτική πράσσειν άλογα. Η δε πρότασή του για αριθμητική εξίσωση των πολιτών στη λογική του ρατσισμού και του ένας ψήφος να μετρά για τέσσερις με κάνει να διερωτούμαι αν ο Πρόεδρος έχει σώας τα φρένας ή αν ακολουθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τη σωφροσύνη του!

    Μια λύση είναι να βρεθούν κάποιοι πολίτες της Δημοκρατίας και να κινήσουν αγωγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Και αξίζει ένα τεράστιο εύγε στον συμπολίτη μας Σενέρ που εν τω μέσω της τυρρανίας και της κατοχής συνεχίζει να αρθρώνει το λόγο του.

    Για όλους εμάς τους Έλληνες της Κύπρου η φωνή του είναι βαλσαμο και άγκυρα στην πραγματικότητα.

    Εκ βαθέων σας ευχαριστώ για την αναδημοσίευση.

    Ζίζιρος
    -------

    ReplyDelete
  2. Πως εκαταφέραν το λοιπόν, οι ψευδο-σοσιαλιστές νοτίως και βορείως της γραμμής αντιπαράταξης να εξισώσουν το Ένα με το Τέσσερα;

    Εκείνοι των οποίων οι ψήφοι θα ισούνται με τέσσερεις ψήφους των άλλων - διευθέτηση επιβεβλημένη συνταγματικά διά της γενοκτονικής δύναμης των όπλων της Τουρκίας και την ευλογία των μεγάλων δυνάμεων του ιμπεριαλισμού - θα είναι η Ανώτερη Φυλή. Όπως συμβαίνει σε όλα τα ρατσιστικά καθεστώτα με βάση τους φυλετικούς νόμους.

    ReplyDelete
  3. Ας όψονται αυτοί που τον έκαναν Πρόεδρο. Μήπως αυτοί είναι εξίσου ανίκανοι να καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους και ποιόν θα ανέβαζαν στην εξουσία;
    Τελικά, αφού βόλεψαν με θεσούλες (ή αν προτιμάτε θεσάρες) τους δικούς τους, το έβαλαν στα πόδια, αφήνοντας μας ''κληρονομιά'' τον εκλεχτό τους.

    ReplyDelete