Saturday 5 October 2019

ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ




"Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Hellenic Copper Mines, Κωνσταντίνος Ξυδάς ...η εταιρεία θα παραμείνει στην περιοχή αξιοποιώντας την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της στην επεξεργασία νικελίου. Η πρώτη ύλη (λατερίτης) θα εισάγεται από το εξωτερικό και αφού τύχει επεξεργασίας θα επανεξάγεται για τη κατασκευή μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Η ύλη που θα απομένει, μετά την επεξεργασία, θα χρησιμοποιείται σε εδαφοκαλλιέργειες. Η επεξεργασία θα γίνεται με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας η οποία χαρακτηρίζεται ως η σύγχρονη εξέλιξη της μεταλλευτικής. Τις εργασίες θα αναλάβει κομμάτι της εταιρείας που έχει ονομαστεί Hellenic Minerals, ενώ το προσωπικό δεν θα επηρεαστεί."
■ Άδειασε από χαλκό η νήσος του χαλκού
http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/793496/adeiase-apo-chalko-i-nisos-toy-chalkoy

Η επεξεργασία του λατερίτη για την εξαγωγή νικελίου επιφέρει μεγάλες καταστροφές στα ύδατα και εδάφη - αυτό είναι ένα γεγονός που ουδείς μες τον χώρο της τεχνογνωσίας αρνείται. Ούτε αμφισβήτηση υπάρχει: θεωρείται επιβεβαιωμένο και τεκμηριωμένο γεγονός.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτής της μορφής υδρομεταλλουργίας σε μια μικρή χώρα όπως την δική μας - όπου δεν έχουμε καν νερό να πιούμε - και όπου ήδη το περιβάλλον μας είναι πολύ βεβαρημένο (κάθε χρόνο αυξημένοι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση υδάτων, εδαφών και τροφών), θα είναι όχι μόνο φονικός για ευάλωτα άτομα αλλά θα απειλήσει την επιβίωση όλου του πληθυσμού της χώρας. Μιλούμε για δραστηριότητα που δύναται να καταστήσει την χώρα μη-βιώσιμη.

Ακόμα και οι περιλήψεις των μελετών περιβαλλοντικού αντικτύπου ζωγραφίζουν μια εικόνα τρομακτική:
"Εταιρείες έχουν κατηγορηθεί για ρύπανση ποταμών, πηγαδιών και αγροτικής γής. Οι επιδράσεις της ρύπανσης έχουν μεγεθυνθεί από την έλλειψη νερού σε αυτές τις περιοχές. [Companies have been accused of polluting rivers, wells and farmland, the effects of which have been exacerbated by water scarcity in these areas]".
Nickel: A green energy necessity with grave environmental risks
https://www.maplecroft.com/insights/analysis/nickel-a-green-energy-necessity-with-grave-environmental-risks/

Υπάρχει οποιοσδήποτε ανάμεσα στους κατέχοντες εξουσία που κατέχει και εγκέφαλο, ή είναι όλοι τους πλέον λοβοτομημένοι από την παραζάλη του πιθανού κέρδους; Υπάρχει ανάμεσα τους κάποιος που κατέχει νου και καρδιά, ικανός και πρόθυμος να προλάβει αυτήν την καταστροφή;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment