Wednesday 2 October 2019

Ολονύκτια Διαμαρτυρία στο Προεδρικό


• Οι διαδηλωτές έστησαν αντίσκοινα
• Σωρεία αιτημάτων για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση του λαού
• Αν όχι με αγώνες, πως αλλιώς θα ανατραπεί το σάπιο και να εξυγιανθεί η κοινωνία μας;


Αρχίζοντας με πρωινή διαδήλωση έξω από το Προεδρικό την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία της  Παγκύπριας Ομάδας Διαμαρτυρίας (ΠΟΔ) συνέχισε την εκδήλωση ολημερίς και κατέληξε σε ολονύκτια διαμαρτυρία. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και μέλη της ομάδας Κίνημα ΕΝΩμένοι Ε.Ν.Ω.

Οι διαδηλωτές έστησαν αντίσκηνα και διανυκτέρευσαν: δηλώνουν ότι αυτή την φορά ΔΕΝ θα φύγουν μέχρι που η Κυβέρνηση να δώσει σημεία γραφής ότι πράγματι λαμβάνει υπ' όψην τα αιτήματα που υπέβαλαν. Πέρσι η ΠΟΔ είχε διοργανώσει διαμαρτυρία στον ίδιο χώρο, κατόπιν της οποίας αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε στο Προεδρικό Γραφείο υπόμνημα με τα αιτήματα.

Στην πιο κάτω ανακοίνωση από την ηγεσία της ΠΟΔ αναφέρονται σε λεπτομέρεια όλα τα αιτήματα - όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δείχνουν ευαισθησία τόσον για τις άμεσες και καυτές ανάγκες του λαού μας για επιβίωση, όσον και για τις ευρύτερες ανάγκες σοβαρής αναστήλωσης στο σύστημα δικαιοσύνης, στην οικονομία, και άλλα. 

ΠΟΔ Παγκύπρια Ομάδα Διαμαρτυρίας κατά της αδικίας και της ακρίβειας

Σχεδόν ένας χρόνος απο την μερα δημιουργίας μας και θα θέλαμε να τονίσουμε μερικά πράγματα!  Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από  την μέρα που παραδώσαμε το υπόμνημα με τα αιτήματα μας και πάραυτα καμία αλλαγή δεν υπήρξε παρά μόνο χειρότερα γιαυτό και πέρνουμε την πρωτοβουλία και εμείς θα είμαστε 1/10/19 εξω απο Προεδρικό Μέγαρο και θα ζητούμε παραίτηση των αρμόδιων και των υπευθύνων ανεξαιρέτως.

■ Αιτήματα

Εφαρμογή – τήρηση της αρχής αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολίτων και κατοίκων της κυπριακής Δημοκρατίας (κατώτατος μισθός, συντάξεις, βοηθήματα, στέγαση, υγεία) όπως προνοεί το Άρθρο 9 του Συντάγματος.
● Καθορισμός κατώτατου μισθού στα €1300.
● Καθορισμός κατώτατης σύνταξης  στα €1200.
● Αύξηση βοηθημάτων για την εξασφάλιση του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επιδόματα ενοικίου, στέγασης, τέκνου, μονογονιού, αναπηρίας).
● Μείωση τιμής ειδών πρώτης ανάγκης (ρεύμα, νερό, καύσιμα, άμεση εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης για εισαγωγή φυσικού αερίου και προώθηση/επιδότηση εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλες τις κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων – σήμερα δίνεται επιδότηση στους λήπτες ΕΕΕ και τα πρόσωπα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν έχουν καμία δυνατότητα συνεισφοράς, ενώ αποκλείονται τα πρόσωπα με μεσαία εισοδήματα που θα μπορούσαν με ένα πρόγραμμα συγχρηματοδότησης να εκμεταλλευτούν την επιδότηση, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα των κατοικιών τους. Η δε επιμονή της κυβέρνησης σε παροχή αδειών μόνο σε μεγαλοεπιχειρηματίες, αντί της κατανομής των φωτοβολταϊκών σε όλες τις στέγες της πόλης, αποκλείει από την παραγωγή καθαρής ενέργειας τους ίδιους τους καταναλωτές).

■ Τραπεζικό σύστημα – εκποιήσεις:
● Αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων για ευπαθείς ομάδες και πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα.
● Εισαγωγή θεσμού τραπεζικού διαμεσολαβητή στα πρότυπα της Ελλάδας (https://hobis.gr/?fbclid=IwAR0dY7e8PI5hMRO5JOAnsDxDmamY9dnoWKy0j3ZHIx5IarPaBUjnDt5SZkQ)
● Δωρεάν έλεγχος από τον τραπεζικό διαμεσολαβητή των παράνομων υπερχρεώσεων, τόκων και καταχρηστικών ρητρών και υποχρεωτική διαγραφή / ακύρωσή τους από τις τράπεζες.
● Άμεση αναστολή όλων των εκποιήσεων μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης και προστασία της πρώτης κατοικίας των ευπαθών ομάδων και των προσώπων με χαμηλά εισοδήματα.

■ Παιδεία - ενιαία εκπαίδευση:
● Εφαρμογή συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης σύμφωνα με το Άρθρο 24 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του ΟΗΕ, που κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Ν.8 (ΙΙΙ)/2011.
● Άμεση εξασφάλιση συνοδών για όλα τα παιδιά με αναπηρία, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
● Εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, με παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες των σχολείων (η πνευματική εργασία που απαιτείται τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικού, απαιτεί συνθήκες που εξασφαλίζουν την συγκέντρωση και αποδοτικότητα, διαφορετικά, τα χρήματα που ξοδεύονται για την παιδεία, χωρίς εξασφάλιση αυτών των κατάλληλων συνθηκών, δεν έχουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα).
● Επανεξέταση του θέματος περί εξετάσεων ανά τετράμηνο.

■ Υγεία:
● Προώθηση και ενίσχυση του ΓΕΣΥ για εξασφάλιση παροχής υψηλού επιπέδου υγείας προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.
● Άμεση στελέχωση σε εργατικό προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.
● Δικαίωμα επιλογής του ασθενή της ιατρικής και φαρμακευτικής του αγωγής.

■ Κοινωνικές υπηρεσίες:
● Άμεση στελέχωση όλων των τμημάτων των κοινωνικών υπηρεσιών με σωστά, υπεύθυνα και ευαίσθητα άτομα και σωστές αξιολογήσεις περιστατικών, απόδοση ευθυνών (π.χ. για τους πρόσφατους θανάτους λόγω αμέλειας και κακού ή ελλιπούς χειρισμού).
● Παύση (απόλυση) των ανίκανων υπευθύνων.

■ Διαφάνεια:
● Άρση ασυλίας και παραδειγματικής τιμωρίας δημόσιων αξιωματούχων που έχουν διαπράξει εγκλήματα.
● Δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου από την Βουλή των Αντιπροσώπων, που να απαρτίζεται από πρόσωπα ορισμένα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά την διαδικασία επιλογής, κάθε κόμμα θα έχει μόνο μια ψήφο και όχι ψήφους αναλογικά με την κοινοβουλευτική τους δύναμη (έτσι, τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν μόνα τους τα πρόσωπα που θα τους ελέγχουν) για όλα τα σκάνδαλα που ταλανίσαν πρόσφατα την Κυπριακή Δημοκρατία (χρηματισμός κομμάτων Focus, Altamira), ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος, κριτήρια και συνθήκες παραχώρησης/πώλησης κυπριακής υπηκοότητας).
Δημοσιεύτηκε εδώ:


Η ΠΟΔ διατηρεί ιστοσελίδα εδώ:



Είναι αξιοσημείωτο ότι από την αρχή της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που διαπιστώθηκε ευρέως το τέλος του 2011 και άρχισε να επηρεάζει μαζικά την ποιότητα ζωής από το 2012 απουσιάζουν εντελώς από τους κοινωνικούς αγώνες οι παραδοσιακοί "θεσματοφύλακες" της λαϊκής αγωνιστικότητας. Δεν έχουμε παρατηρήσει ούτε μαζικές κινητοποιήσεις, ούτε απεργίες, ούτε καταλήψεις.
 Που είναι σήμερα οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, Αναρχικοί, Αυτονομιστές, οι πατριώτες και Δημοκρατικοί Επαναστάτες όλων των αποχρώσεων;

Η αγωνιστικότητα του λαού μας έμεινε να εκφράζεται από αυθόρμητες συσπειρώσεις και πρωτοβουλίες - όπως αυτήν της ΠΟΔ - και από νεοφανείς ομάδες που εκφράζουν μεγάλη επιθυμία για κοινωνικούς αγώνες, αλλά που... για διάφορους λόγους και εκεί προκύπτου εμπόδια στην συνεργασία και συνύπαρξη.
• Που είναι τα Κίτρινα Γιλέκα; Που είναι οι Ανώνυμοι; Οι άλλες ομάδες διαμαρτυρίας που δημιουργήθηκαν μες τα πρόσφατα δύο χρόνια;

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΟΔ είναι δίκαια, και σίγουρα θα μπορούσαν να φέρουν άμεση ανακούφιση σε πολλά στρώματα του λαού μας που διαβιώνει την χειρότερη μορφή κρίσης που πέρασε μες τα πρόσφατα 80-90 χρόνια. Κάθε μερικές μέρες βρίσκουμε πτώματα συνανθρώπων μας στις άκρες των δρόμων ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια• προκύπτουν αχρείαστοι θάνατοι από εντελώς αποτρέψιμα αίτια• φυλακίζονται άνθρωποι άδικα ενώ οι αληθινοί εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι ΚΑΙ προστατευόμενοι από αξιωματούχους του Κράτους: όλα αυτά έχουν τη ρίζα τους στο σαπημένο πολιτικο-οικονομικό μας σύστημα και στην απανταχού διαφθορά.

Παρ' όλες τις έντιμες προσπάθειες του Γενικού Εισαγγελέα κου Κώστα Κληρίδη και του Γενικού Ελεγκτή κου Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι διεφθαρμένοι "συμπολίτες" μας, οι Άρχοντες της Αδικίας, βρίσκονται σε καίρια και κομβικά σημεία παντού. Ο Γεν. Εισαγγελέας πρόσφατα δήλωσε ότι: «Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι ασύλληπτη».

Σκιαγραφώντας το αδιάσειστο πόρισμα ότι οι διεφθαρμένοι ανήκουν κυρίως στην άρχουσα τάξη, ο Γεν. Εισαγγελέας δήλωσε τα εξής απίστευτα:

• «Θα πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι παρά την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων αρχών, θεσμών και υπηρεσιών να κτυπήσουν τη διαφθορά και παρά τα πλήγματα που αυτή υφίσταται, δυστυχώς συνεχίζει να βασιλεύει».
• «Δυστυχώς μέσω του χρήματος και του συμφέροντος, επιτυγχάνονται τα πάντα. Κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται πρόσωπα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις, διαπράττονται εγκλήματα».
• «Δεν πρέπει κατ΄ ουδένα λόγο και με κανένα τρόπο να επιτραπεί στους λίγους αυτούς διεφθαρμένους, να διαφεντεύουν στη χώρα μας».
■ Ασύλληπτο το μέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο

Όλα όσα δήλωσε ο Γεν. Εισαγγελέας επιβεβαιώνουν ότι η πρωτοβουλία της ΠΟΔ είναι ορθή και δίκαιη. Ομολογεί ανοικτά ότι οι μέθοδοι, τα εργαλεία και μέσα που κατέχουν οι αρχές ΔΕΝ αρκούν για την καταπολέμηση της ενθρονισμένης αδικίας. Αν όχι με κοινωνικούς αγώνες λοιπόν, πως αλλιώς θα ανατραπεί το σάπιο και να εξυγιανθεί η κοινωνία μας;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~

Μήπως είναι απλό παραπάτημα;

Ποιά είναι τα αιτήματα του Κινήματος σε ό,τι αφορά την Οικονομία;

Για τα Κίτρινα Γιλέκα Κύπρου ~ Διοργανωτικά Θέματα

Οι Εργασίες μας
http://filiki.etaireia.org/ergasies.html

Αρχές, Αξίες, Στόχοι
http://filiki.etaireia.org/Filiki-Arxes-A3ies.pdf

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


No comments:

Post a Comment