Thursday 7 May 2020

Τι άλλο απέμεινε να ειπωθεί;



► Τι άλλες αποδείξεις θέλουμε;
► Όταν τα λέει ένα από τα πιο επίσημα φερέφωνα του διεθνούς Κεφαλαίου, και ΣΥΜΦΩΝΕΙ με την δική μας ανάλυση... τι άλλο απέμεινε να ειπωθεί;

Α.
Το "έγκριτο" περιοδικό "Time" πριν μερικές μέρες δημοσίευσε ένα άρθρο που παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο τρία πολύ σημαντικά πράγματα που αφορούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια Οικονομία τώρα με την κρίση του κορωνοϊού:

1.
Το άρθρο εξηγεί ότι συντελείται ενώπιον μας τώρα αυτό που είχαμε επεξηγήσει (και προβλέψει) πρόσφατα ...ήτοι, ότι συντελείται ραγδαία και έντονα τώρα αυτές τις μέρες ο καταποντισμός τεραστίων εταιρειών του Μεσαίου Κεφαλαίου και απορρόφηση τους από το Μεγάλο Κεφάλαιο. Το κυριότερο μέσον δια του οποίου πραγματώνονται αυτές οι εξελίξεις είναι το Χρηματιστήριο.

Όλα αυτά προβλέφθηκαν και παρουσιάστηκαν στο άρθρο μας με τίτλο:
■ Το Κεφάλαιο και η κρίση του Κορωνοϊού
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/04/blog-post_22.html



2.
Το άρθρο στο "Time" εξηγεί ότι η τεράστια ανακατανομή πλούτου και ιδιοκτησίας που συντελείται τώρα είναι τεχνητή και επίπλαστη, και ότι πραγματώθηκε με την βοήθεια γιγαντιαίας Κρατικής παρέμβασης στην αγορά μετοχών: το Κράτος στις ΗΠΑ (και σε άλλες χώρες) έχει παραχωρήσει περίπου 8 ΤΡΙΣεκατομμύρια δολλάρια σε "διευκολύνσεις ρευστότητος" (σχεδόν δωρεάν λεφτά) στους επενδυτές ώστε να διατηρηθεί η αγοραπωλησία μετοχών. Παρόμοια βήματα παρέμβασης για διάσωση του Χρηματιστηρίου έχουν γίνει και από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Ο άρθρογράφος λέει σχεδόν επί λέξει πως τώρα "οι χρηματοπιστωτικές αγορές κολυμπούν σε λεφτά, απέραντες προμήθειες λεφτών με το τσουβάλι" ("financial markets are awash in money, vast, water-hose supplies of money.") Αυτά τα λεφτά αξιοποιούνται ως μοχλοί για την μετατόπιση του βάρους των επενδύσεων - δημιουργώντας νέα κέρδη επί χάρτου, δηλαδή υποθετικού, πλασματικού Κεφαλαίου που δεν υφίσταται ακόμα στην πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, η μετατόπιση καταβαραθρώνει εταιρείες που στα μάτια μας μπορεί να θεωρούνται τεράστιες, αλλά που ενώπιον του Μεγάλου Κεφαλαίου απλώς αποτελούν "αχρειάστο ρίσκο" που τώρα το ξεφορτώνονται.

Παράδειγμα μιας τέτοιας εταιρείας είναι η αεροπορική Jet Blue της οποίας η οικονομία έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με της Κύπρου. Όπως δείχνει το πρόσφατο γράφημα, οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν σχεδόν κατακόρυφα κατά περίπου 70% της πρότερης τους αξίας (πριν την κρίση κορωνοϊού).


3.
Η πιο σοβαρή επισήμανση από τον αρθρογράφο του "Time" είναι ότι όλα αυτά που συντελούνται τώρα παράγουν εντελώς υποθετικά "κέρδη" (πλασματικό Κεφάλαιο που υπάρχει μόνο επί χάρτου) το οποίο ΔΕΝ στηρίζεται σε καμία πραγματική δραστηριότητα της Οικονομίας. Στην απουσία παραγωγής εμπορευμάτων και υπηρεσιών και αγοραπωλησίας των στην αγορά λόγω των μέτρων εγκλεισμού που επιβλήθηκαν σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, ΔΕΝ υλοποιούνται πραγματικά κέρδη.

Γράφει ξεκάθαρα ότι τα φαινόμενα "διάσωσης" με Κρατικές παρεμβάσεις δεν αποτελούν πανάκεια, όσο μεγάλες και αν είναι οι παρεμβάσεις. "Ακόμα και  άπειρες ποσότητες ρευστότητας (χρήματος διαθέσιμου για συναλλαγές και επενδύσεις) δεν θα μπορούσαν να δράσουν ως αντίβαρο για την κατάρρευση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας" παραγωγής και αγοράς εμπορευμάτων:
"Respected investor Jeffery Gundlach, one of the most influential bond managers, warned this week that markets will soon head south fast and the people should be more “wary of panaceas.” Analysts at Bank America posit that the recent market strength is simply a dead-cat bounce like what happened in 2008 before a more intense crash later that year. Others believe that all the liquidity in the world cannot compensate for the collapse of real-world economic activity".
Το άρθρο βρίσκεται εδώ - είναι σύντομο, ευκατανόητο και σφαιρικό:
■ Stocks Are Recovering While the Economy Collapses. That Makes More Sense Than You'd Think.
https://time.com/5828898/stocks-recovering-economy-collapses-makes-sense

Β.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Είναι απλό. Το περιοδικό Time είναι μια φωνή που για πολλές δεκαετίες εκφράζει με εκλαϊκευμένο και κατανοητό τρόπο τα συμφέροντα και τις απόψεις της παγκόσμιας άρχουσας τάξης. Με το νέο του άρθρο για την Οικονομία, δηλώνει καθαρά πως έχει φτάσει ο κόμπος στο κτένι: αν δεν καταργηθεί ο εγκλεισμός ώστε να αρχίσει η έμπρακτη παραγωγή και δραστηριότητα στην αγορά, θα καταργηθεί το σύστημα πολιτικής Οικονομίας.

Η θέση του είναι ότι ακόμα και οι ιστορικά πρωτοφανείς, τεράστιες πρόσφατες Κρατικές παρεμβάσεις για "διάσωση" είναι ανώφελες, και δεν αποτελούν υποκατάστατο για την πραγματική Οικονομία: την παραγωγή και τις πωλήσεις πραγματικών εμπορευμάτων.

Με άλλα λόγια οι Άρχοντες του Κόσμου μίλησαν, τράβηξαν γραμμή επί του εδάφους: τώρα είναι η σειρά των κομπάρσων, πολιτικών, επιστημόνων, και δημοσιογράφων που υπηρετούν τους Άρχοντες• θα ΞΑΝΑΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ όλα όσα μας είπαν μέχρι τώρα για τον "κίνδυνο" από τον κορωνοϊό, θα αλλάξουν και θα αντιστρέψουν όλα τα νοήματα, θα διαλαλήσουν παντού τις νέες αντιφατικές ερμηνείες, οδηγίες, και διατάγματα, ώστε να κηρυχθεί "νίκη ενάντια στον κορωνοϊό" και να ξαναρχίσει να λειτουργεί η πραγματική Οικονομία με τον γνωστό κύκλο παραγωγή-αγορά-κέρδος.

Και η παγκόσμια ανθρωπότητα, όμηρος σε αυτό το παιγνίδι θανάτου και αισχροκέρδειας, θα υποταχθεί ξανά για δεύτερη φορά φέτος σε μια εκστρατεία προπαγάνδας, ψεμμάτων και παραλογισμών ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των Αρχόντων.

Μόνο με τον Σοσιαλισμό δύναται η ανθρωπότητα να δραπετεύσει από αυτή την ομηρία.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και τοποθετήσεις

🔷 Και τι να ξέρει ο Νομπελίστας για τον κορωνοϊό;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

🔷 Το παραμύθι συνεχίζει να καταρρέει: κορωνοϊός και θάνατοι
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/04/blog-post_24.html

🔷 Το Κεφάλαιο και η κρίση του Κορωνοϊού
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/04/blog-post_22.html

🔷 Πολύ ορθά τα λέει ο γιατρός - γιατί έχουν κλείσει τ' αυτιά τους όλες οι Αρχές;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/04/blog-post_21.html

🔷 Άρχισεν η διγλωσσία για τις μάσκες
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

🔷 Το Νόημα των Αριθμών του Κόρωνου ~ Σύγχιση, Απάτη, Τρομολαγνεία
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_30.html

🔷 Συμφωνώ με τον καθηγητή Ιατρικής Ζ. Ζαχαρίου - μα ποιός τον ακούει;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_29.html

🔷 Κορωνοϊός: Φυσικές Μεθόδοι Πρόληψης και Προφύλαξης
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_21.html

🔷 Κορωνοϊός: εναλλακτικές όψεις και απόψεις
o- Όσα θέλατε και δεν θέλατε να μάθετε για τον κορωνοϊό!
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_19.html

🔷 Δεν είναι μόνο ανίκανοι - είναι εγκληματικά ψεύτες
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_14.html

🔷 Κορωνοϊός, οι ασθενείς μας και οι "χασικλήδες"
https://friendsofcannabis.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

🔷 Πανδημία πανικού ίσον αποδημία της λογικής | Του Κλεάνθη Γρίβα
https://www.enallaktikos.gr/Article/51794/pandhmia-panikoy-ison-apodhmia-ths-logikhs--toy-kleanthh-griba

🔷 "Οι θάνατοι πολύ λιγότεροι από της εποχικής γρίππης" - το λέει δύο φορές. Συνέντευξη με τον επιδημιολόγο Ιωάννη Ιωαννίδη
https://youtu.be/d1WytGHigFw

■ 'Is the Coronavirus as Deadly as They Say?': Professors claim more data needed to know mortality rate
https://www.washingtonexaminer.com/news/is-the-coronavirus-as-deadly-as-they-say-professors-claim-more-data-needed-to-know-mortality-rate

■ New York Starts 'Aggressive' Coronavirus Antibody Testing In Quest To Reopen Economy
April 20, 2020
https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/04/20/839429603/new-york-starts-aggressive-coronavirus-antibody-testing-in-quest-to-reopen-econo

~~~~~~~~~~   

No comments:

Post a Comment